Opgeladen: 1-8-2017
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Immuunsysteem
Translation: No translation yet

Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag

Immuunsysteem sporters en bankzitters wordt sterker door een schaaltje bosbessen per dag
Sporters zijn pal na een intensieve trainingssessie verhoogd kwetsbaar voor ziektekiemen. Toevoeging van een redelijke portie bosbessen aan hun dieet kan die kwetsbaarheid misschien reduceren. Volgens een humane studie die de Amerikaanse voedingswetenschapper Lisa McAnulty in 2011 publiceerde in Applied Physiology Nutrition and Metabolism kunnen bosbessen de concentratie Natural Killer Cells in het bloed van atleten verhogen.

Natural Killer Cells
Natural Killer Cells zijn de stoottroepen van het immuunsysteem. Als ziektekiemen het lichaam binnendringen, maar ook als gezonde cellen veranderen in kankercellen, zijn de Natural Killer Cells de eerste immuuncellen die actie ondernemen. Hoe meer Natural Killer Cells je hebt, en hoe actiever die zijn, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. Het beschermende effect van lichaamsbeweging tegen kanker heeft alles met Natural Killer Cells te maken.

Studie

McAnulty gaf 13 duursporters gedurende 6 weken elke dag 250 gram bosbessen [als je het precies wilt weten: de onderzoekers gebruikten American blueberries], en een controlegroep voor 12 duursporters niet. Toen die periode voorbij was, moesten de proefpersonen 2.5 uur rennen op een treadmill met een intensiteit van ongeveer 70 procent van hun maximale zuurstofopname. Een uur voor die exercitie consumeerden de atleten in de experimentele groep nog eens 375 gram bosbessen.

Resultaten
De suppletie met bosbessen verdubbelde de hoeveelheid Natural Killer Cells in het bloed van de sporters - zowel voor als na de training. Anderhalf uur nadat de training was afgelopen was de concentratie Natural Killer Cells bij beide groepen afgenomen, maar de concentratie was nog steeds significant hoger in de suppletiegroep.


Immuunsysteem sporters en bankzitters wordt sterker door een schaaltje bosbessen per dagVoor, tijdens en na de treadmill run vonden de onderzoekers hogere concentraties interleukine-6 bij de sporters in de bosbessengroep.


Immuunsysteem sporters en bankzitters wordt sterker door een schaaltje bosbessen per dagInterleukine-6 dat vrijkomt tijdens lichaamsbeweging of bij een aanval van ziektekiemen laat Natural Killers Cells door het lichaam migreren en binnendringen in tumoren. (Interleukine-6 dat vrijkomt bij chronische ontstekingen doet waarschijnlijk juist het tegenovergestelde.)

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat de anthocyanines in blauwe bessen het immuunsysteem activeren. [J Agric Food Chem. 2008 Feb 13;56(3):630-5.] Anthoycanines zitten in forse concentraties in praktisch alles soorten bessen, maar ook in kersen en druiven.

De onderzoekers hebben niet gekeken of de sporters door de suppletie ook daadwerkelijk minder vaak ziek werden.

Nog een studie
In 2014 publiceerden dezelfde onderzoekers een soortgelijk onderzoek met niet-actieve mensen als proefpersoon. [Nutr Res. 2014 Jul;34(7):577-84.]


Immuunsysteem sporters en bankzitters wordt sterker door een schaaltje bosbessen per dagIn die studie verhoogde een dagelijkse dosis van 38 gram gevriesdroogd bosbessenpoeder - een equivalent van 250 gram verse bosbessen - de concentratie Natural Killers Cells met enkele tientallen procenten.

Ook die studie duurde 6 weken. En ook in die studie hebben de onderzoekers niet bepaald of door de suppletie de proefpersonen ook daadwerkelijk minder vaak ziek werden.

Sponsors
De eerstgenoemde studie is betaald door de North American Blueberry Council [nabcblues.org], "an organization made up of members of the blueberry industry", en de North Carolina Highbush Blueberry Council [ncblueberrycouncil.org], weer een andere organisatie "representing blueberry growers and their partners". De tweede studie was niet gesponsord.

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2011 Dec;36(6):976-84.

Meer:
Dankzij Natural Killer Cells ruimt lichaambeweging meer kankercellen op (25-7-2017)
Via Natural Killer Cells beschermt een gezond slaappatroon tegen kanker (17-7-2017)
Natural Killer Cells van sporters schakelen meer kankercellen uit door suppletie met visolie (23-12-2012)


Hoe overgewicht influenza dodelijker maakt

Chlorella wapent immuunsysteem

Champignons zetten immuunsysteem op scherp

Hoe overgewicht influenza dodelijker maakt
Overtollige vetreserves deactiveren Natural Killer Cells.

Chlorella wapent immuunsysteem
Dagelijke dosis van 5 gram maakt Natural Killer Cells agressiever tegen kankercellen.

Champignons zetten immuunsysteem op scherp
In deze Amerikaanse dierstudie maken champignons Natural Killer Cells actiever.