Opgeladen: 29-8-2020
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Ongewone anabole middelen
Translation: More vitamin C, more muscle (27-8-2020)

Meer vitamine C, meer spieren

Hoe meer vitamine C er in je voeding zit, hoe meer spieren je hebt. Britse epidemiologen van de Norwich Medical School kwamen het verband op het spoor in een onderzoek waaraan dertienduizend mannen en vrouwen meewerkten.

Studie
Vitamine C
De onderzoekers gebruikten de gegevens van dertienduizend Engelse mannen en vrouwen van 42-82 jaar die meededen aan de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. De onderzoekers kenden de vetvrije massa - die voornamelijk bestaat uit spiermassa - van de studiedeelnemers.

Vitamine C-inname
De onderzoekers bepaalden de inname van vitamine C, en verdeelden de studiedeelnemers vervolgens in 5 ongeveer even grote groepen aan de hand van hun inname. Die groepen heten quintielen. Alleen de 2 quintielen met de hoogste inname consumeerden 80-90 milligram vitamine C per dag of meer.

Volgens de EFSA hebben mannen en vrouwen dagelijks respectievelijk 90 of 80 milligram vitamine C per dag nodig. Zestig procent van de studiedeelnemers haalde die richtlijn niet. Opmerkelijk is dat het verschil tussen het quintiel met de laagste inname en het quintiel met de hoogste inname gelijk is aan de hoeveelheid vitamine C in een sinaasappel.

Naarmate de studiedeelnemers meer vitamine C binnenkregen, was hun vetvrije massa groter.

Klik op de figuren voor een grotere versie.


Meer vitamine C, meer spieren

Meer vitamine C, meer spieren


Vitamine C-status
De onderzoekers bepaalden in het bloed van de studiedeelnemers de concentratie vitamine C, en verdeelden aan de daarvan hun populatie in twee groepen - in een groep met voldoende vitamine C [meer dan 50 micromol vitamine C per liter] en een groep met te weinig vitamine C [minder dan 50 micromol vitamine C per liter].

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Meer vitamine C, meer spieren

Meer vitamine C, meer spieren


Weer vonden de onderzoekers een verband tussen de vetvrije massa en vitamine C. In de groep met een gezonde vitamine C-status was de vetvrije massa groter.

Conclusie
"This study has shown significant positive associations between both dietary and circulating vitamin C and measures of skeletal muscle in a large cohort of free-living middle- and older-aged men and women", schrijven de onderzoekers.

"These results suggest that ensuring sufficient dietary vitamin C intake, by promoting a diet rich in fruits and vegetables, may help to reduce age-related loss of skeletal muscle and thus have wide-reaching public health benefit."

Bron:
J Nutr. 2020 Aug 27;nxaa221. doi: 10.1093/jn/nxaa221. Online ahead of print.

Meer:
Vitamine C maakt spieren ouderen sterker (23-10-2013)
Lagere lichaamstemperatuur, minder spiergroei - maar gelukkig is er vitamine C (30-7-2011)
Bij zestigplussers resulteert krachttraining in meer spieren door vitamine C en E (6-11-2009)


Groenten, fruit en spieren Suppletie met ecdysteron zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken Butyraat beschermt spieren tegen veroudering

Groenten, fruit en spieren
Een dieet met veel groenten en fruit is niet alleen interessant voor mensen die gewoon zo lang mogelijk gezond willen blijven.

Suppletie met ecdysteron zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Het lijkt erop dat die oude Russische studies de spijker op de kop sloegen.

Butyraat beschermt spieren tegen veroudering
Als je wilt voorkomen dat het verouderingsproces je spiermassa vermindert, dan denk je natuurlijk eerst aan krachttraining en eiwitrijke voeding. Maar daarnaast is misschien ook een rol van betekenis weggelegd voor...