Opgepoetst: 3-5-2021
Opgeladen: 23-10-2013
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine C, Ongewone anabole middelen
Translation: Vitamin C strengthens muscles in the elderly (23-11-2013)

Vitamine C maakt spieren ouderen sterker

Hoe meer vitamine C er op latere leeftijd in je bloed zit, des te sterker zijn je spieren. Dat rapporteerden Japanse epidemiologen in de Journal of Gerontology: Medical Sciences. De gegevens van de Japanners suggereren dat niet alleen voedingsmiddelen met veel vitamine C, maar ook supplementen met vitamine C bij ouderen de spieren sterk kunnen houden.
Hoe meer vitamine C er op latere leeftijd in je bloed zit, hoe sterker zijn je spieren. Dat rapporteren Japanse epidemiologen in de Journal of Gerontology: Medical Sciences. De gegevens van de Japanners suggereren dat niet alleen voedingsmiddelen met veel vitamine C, maar ook supplementen met vitamine C de spieren van ouderen sterk kunnen houden.

Studie
De onderzoekers bestudeerden een groep van 655 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. De onderzoekers bepaalden in het bloed van de vrouwen de concentratie vitamine C, en verdeelden de vrouwen op basis daarvan in 4 ongeveer even grote groepen: een groep met relatief weinig vitamine C in het bloed, en een groep met wat hogere vitamine C-concentraties, enzovoorts.

Resultaten
Vervolgens bepaalden de onderzoekers hoe goed de vrouwen lichamelijk functioneerden. Ze keken bijvoorbeeld met hoeveel kracht de vrouwen hun handen dicht konden knijpen [hand grip strength]. Ze zagen dat die kracht significant groter was naarmate er meer vitamine C in hun bloed van de vrouwen circuleerde.

Ook het aantal seconden dat de vrouwen op 1 been konden staan was groter in de groep met veel vitamine C in het bloed.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.Het effect bleef overeind toen de onderzoekers het effect van fruitconsumptie wegpoetsten. Fruit is in het Japanse dieet de belangrijkste bron van vitamine C. Fruit bevat echter ook andere belangrijke stoffen. Een hoge vitamine C-spiegel kan een merker zijn voor een hoge inname van die stoffen - maar die andere stoffen kunnen het verband dus niet verklaren.Conclusie
"However, the statistical adjustment for fruit intake did not attenuate the relationship between plasma vitamin C and physical performance, suggesting that vitamin C did have some beneficial effects independently of other nutrients", schrijven de onderzoekers.

Dat zou inhouden dat ook supplementen met vitamine C een rol kunnen spelen bij het op peil houden van de spieren als de jaren klimmen. De Japanners hebben in de literatuur gezocht naar bevestiging van die theorie, maar niet gevonden. Tegenover elke studie waarin toediening van vitamine C spiergroei of spierkracht stimuleerde stond een studie waarin vitamine C geen effect had - of averechts werkte.

In dierstudies bouwen oudere labratten meer spierkracht op door een trainingsprogramma als ze extra vitamine C en E door hun voer krijgen. Canadese onderzoekers hebben in 2009 een soortgelijk effect wel eens in een humaan onderzoek gevonden. Zij ontdekten dat ouderen die trainen met gewichten meer spiermassa opbouwen als vitamine C en E slikken.

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 Mar;67(3):295-301.

Meer:
Meer vitamine C, meer spieren (29-8-2020)
Bodybuilders die vitamine C en E slikken bouwen minder spieren op (11-12-2015)
Dierstudie: vitamine C en E goed voor oudere krachtsporter (17-1-2012)


Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt Onvermoed spierballenvoer: bosbessen Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren

Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt
Sporters die via hun voedingspatroon of suppletie relatief veel quercetine binnenkrijgen, beschermen hun spieren tegen afbraak door stresshormonen als cortisol, en de farmacologische varianten daarvan.

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen
Blauwe bosbessen zijn niet alleen een super food voor health freaks, maar zijn misschien ook interessant voor sporters die hun spiergroei willen versnellen.

Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren
Het flavonoid dimethoxyflavone, dat voorkomt inKaempferia parviflora, kan mensen op middelbare leeftijd misschien bijna net zo gespierd en fit maken als toen ze nog piepjong waren.