Opgeladen: 29-5-2019
Opgeborgen in: Plantaardige steroïden, Plantenextracten, Ongewone anabole middelen, Ecdysteroïden
Translation: Thanks to ecdysterone supplementation, strength athletes gain 2 kilos of muscle mass in 10 weeks (30-5-2019)

Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken

Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Het lijkt erop dat die oude Russische studies de spijker op de kop sloegen. Ecdysterone, de meest verkochte ecdysteroïde in supplementenland, heeft inderdaad een anabole werking. Tot die conclusie komen Duitse onderzoekers in een humane studie, uitgevoerd op verzoek van de Wada. Komt ecdysterone dan toch op de dopinglijst?

Studie
De onderzoekers verdeelden 46 jongen mannen in 4 groepen. Drie groepen trainden gedurende de 10 weken die de proef duurde met gewichten. Een groep studenten slikte daarbij een placebo [PL], twee andere gebruikten een supplement met ecdysterone. Een vierde groep mannen gebruikte ecdysterone, maar trainde niet [CO].

De onderzoekers gebruikten het supplement Peak Ecdysone van het Duitse Peak [hierboven]. Volgens het label bevat dat product per capsule 100 milligram ecdysterone uit spinazie, maar toen de onderzoekers het supplement analyseerden vonden ze slechts 6 milligram ecdysterone. Dat is met ecdysteronesupplementen op spinaziebasis wel vaker het geval.

Een groep mannen die trainde slikte de aanbevolen dosering van 2 capsules Peak Ecdysone per dag [Ec1]. Dat kwam dus neer op 12 milligram ecdysterone per dag. Ook de mannen die niet trainden slikten deze dosis. Een andere groep lichamelijk actieve mannen slikte dagelijks 8 capsules Peak Ecdysone [Ec2]. Dat kwam neer op 48 milligram ecdysterone per dag.

In Peak Ecdysone zit trouwens ook 100 milligram leucine per capsule, maar de onderzoekers denken dat die dosis te laag is om zoden aan de dijk te zetten.


Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken

Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken


Resultaten
De proefpersonen die het supplement met ecdysterone gebruikten en trainden met gewichten, bouwden meer spiermassa op dan de proefpersonen die trainden met gewichten en een placebo slikten. Vooral de hogere dosis bleek effectief. In die groep wonnen de proefpersonen 2 kilo spiermassa. Niet verkeerd.


Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken


Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken


De gebruikers van ecdysterone bouwden bovendien meer spierkracht dan de proefpersonen die trainden en een placebo slikten.

Suppletie met ecdysterone resulteerde niet in meer spiermassa en spierkracht als de proefpersonen niet trainden met gewichten. Ook in dat opzicht verschilt ecdysterone niet van de anabole steroïden.

In een reageerbuisstudie stelden de onderzoekers spiercellen bloot aan ecdysterone en een paar natuurlijke steroidhormonen. Ze ontdekten dat ecdysterone evenveel anabole werking als DHT, de potente androgene metaboliet van testosteron.

Conclusie
"This project demonstrates the performance-enhancing efect of ecdysterone in humans", schrijven de onderzoekers. "The mechanism of action of ecdysterone appears as independent from the androgen receptor activation, but it is rather exhibited by the activation of the estrogen receptor beta."

"Further investigations on the activity of ecdysterone are recommended. They should also include a controlled administration trial of ecdysterone in humans to elucidate the metabolism of ecdysterone and to evaluate possibilities for its improved detection in doping control analyses."

Binnenkort meer.

Bron:
Arch Toxicol. 2019 May 23. doi: 10.1007/s00204-019-02490-x. [Epub ahead of print].

Meer:
Gemodificeerde ecdysteroïden met meer anabole werking (27-11-2018)
Paar milligram ecdysterone per dag maakt botten sterker (16-6-2015)
De ongewone anabole werking van Ajuga turkestanica (1-2-2015)
Quinoa zit vol ecdysteroïden (22-3-2011)


Ecdysteroiden voor jongere huid en meer spiermassa

Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten

Ecdysteroiden bevorderen spieropbouw in lage doses

Ecdysteroïden voor jongere huid en meer spiermassa
Het is misschien een idee voor een nieuw supplement: geen sportsupplement maar een skinceutical met een fikse concentratie 20-hydroxy-ecdysterone.

Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten
Ecdysterone, een steroid dat van nature in spinazieachtige planten voorkomt, laat het kraakbeen in gewrichten groeien. Dierstudie.

Ecdysteroïden bevorderen spieropbouw in lage doses
De hoeveelheden ecdysteroïden in supplementen voor bodybuilders zijn waarschijnlijk voldoende om de groei van de spiermassa te stimuleren. Dierstudie.