Opgeladen: 17-8-2021
Opgeborgen in: Propolis, Immuunsysteem
Translation: Supplement with Brazilian propolis makes deadly viruses less dangerous (18-8-2021)

Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk

Na besmetting met een potentieel dodelijk influenzavirus kan suppletie met een extract van Braziliaanse propolis proefdieren in leven houden die anders zouden zijn overleden. Stoffen in Braziliaanse propolis remmen de replicatie van het virus.


Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk


Braziliaanse propolis
Braziliaanse propolis is, net als de reguliere propolis, een bijenproduct. Bijen maken propolis van de sappen en harsen van planten, en gebruiken het als een soort van cement in hun nesten.

Braziliaanse propolis wordt gemaakt door half-Afrikaanse bijen die fourageren op de Zuid-Amerikaanse boom Baccharis dracunculifolia. Een prominente actieve stof in Braziliaanse propolis is artepilline C, een fenol.

Studie
Biochemici van Kyushu University in Japan besmetten muizen met een (voor muizen dan) dodelijk influenzavirus. Een deel van de muizen kreeg gedurende de zeven dagen die daarop volgden via de orale route drie keer per dag een dosis van een Braziliaans propolis-extract, een ander deel niets.

De hoogste dosis die de onderzoekers toedienden was 10 milligram Braziliaanse propolis-extract per kilo lichaamsgewicht, en dat dan drie keer per dag. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer drie doses van elk 80 milligram extract per dag.

Resultaten
De muizen die geen Braziliaanse propolis kregen waren op dag 9 na de besmetting allemaal overleden. Van de muizen die de hoogste dosis hadden gekregen, was op dag 10 nog zeventig procent in leven.


Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk


In een ander experiment infecteerden de onderzoekers muizen met het virus, en gaven ze daarna dagelijks een dosis Braziliaanse propolis of de farmacologische virusremmer oseltamivir. Een controlegroep kreeg geen actieve stoffen.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers hoeveel virussen er in de longen van de muizen zaten.

Braziliaanse propolis verminderde de concentratie virussen in de longen ten opzichte van de controlegroep. Kennelijk remmen de actieve stoffen in het extract de replicatie van virussen.


Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk


Bron:
Antivir Chem Chemother. 2008;19(1):7-13.

Meer:
Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen (13-8-2021)
Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus (5-4-2021)
Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op (15-2-2021)


Hoe propolis insuline beter laat werken Hoe propolis huidveroudering blokkeert Hoe propolis borstkankercellen doodt

Propolis laat insuline beter werken
Als mensen met diabetes type-2 elke dag 2 capsules propolis innemen, neemt hun gevoeligheid voor insuline toe en zakt hun insulinespiegel.

Hoe propolis huidveroudering blokkeert
Tot die conclusie komen Zuid-Koreaanse biotechnologen in een in vitro-studie die is verschenen in Nutrients.

Hoe propolis borstkankercellen doodt
Propolis is een lijmachtige stof die bijen maken, en waarmee ze de binnenkant van hun nesten dichtplamuren. Datzelfde propolis zit in capsules en tabletten die het immuunsysteem moeten stimuleren.