Opgeladen: 13-8-2021
Opgeborgen in: Quercetine, Immuunsysteem
Translation: Quercetin analogs provide just as much protection against viruses as quercetin itself (14-8-2021)

Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen

Quercetine kan misschien beschermen tegen vervelende virussen, schreven we al een paar keer. Wat geldt voor quercetine, geldt ook voor allerlei analogen daarvan, zoals rutine, ontdekten Braziliaanse onderzoekers. Dat is goed nieuws voor mensen die hun immuunsysteem willen verbeteren, maar terughoudend zijn met suppletie. Quercetine in zijn vrije vorm zit vooral in supplementen. In reguliere voedingsmiddelen als groeten, fruit en kruiden vind je vooral quercetine-analogen.


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen


Studie
Braziliaanse wetenschappers publiceren binnenkort in Phytotherapy Research een metastudie waarin ze de uitkomsten van eerder gepubliceerde dierstudies samenvegen en opnieuw analyseren.

In die dierstudies besmetten onderzoekers proefdieren met virussen - meestal met humane influenzavirussen - en bepaalden vervolgens of suppletie met quercetine of analogen daarvan een positief effect op het verloop van de besmetting hadden.

Resultaten
In 3 dierstudies keken de onderzoekers naar het effect van quercetine-analogen op de sterfte. De tabel hieronder geeft een korte beschrijving van die studies.

De tabellen en figuren hieronder zijn verkleind. Klik erop voor een grotere versie.


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen


Suppletie met quercitrine, quercetine en isorhamnetine reduceerde de kans op overlijden.

In nog eens 3 dierstudies keken de onderzoekers naar de hoeveelheid virussen in de longen van de proefdieren. Toen de Brazilianen de uitkomsten van die studies aggregeerden, constateerden ze dat suppletie met quercetine-analogen de viral load verminderde.


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen


Het bovenstaande suggereert quercetine en zijn analogen niet alleen individuen beschermen tegen virusinfecties, maar er ook voor kunnen zorgen dat mensen die al besmet zijn met een virus minder snel hun infectie zullen overdragen.

Conclusie
"These findings support the potential of quercetin and its derivatives as a curative agent against viral pneumonia", schrijven de onderzoekers.

"Furthermore, due to their lack of severe side effects and low cost, quercetin may be developed as a safer and cheaper option for the prophylaxis of seasonal or emerging respiratory viral infections, helping to control outbreaks, epidemics, and/or pandemics."

Bron:
Phytother Res. 2021 Apr 17:10.1002/ptr.7122. doi: 10.1002/ptr.7122. Epub ahead of print.

Meer:
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)


Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 Hoe quercetine griepvirussen verziekt

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Het zou zomaar kunnen dat quercetine ook in mensen van vlees en bloed, die zich bovendien bovenmatig hard moeten inspannen, de kans op virusinfecties vermindert.

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12
Dit supplement levert dagelijks 500 milligram quercetine, 500 milligram vitamine C en 50 milligram bromelaïne.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.