Opgeladen: 5-7-2023
Opgeborgen in: Suppletie voor levensverlenging, Chondroïtine, Hart & bloedvaten
Translation: Chondroitin keeps heart patients alive | The Morrison study (6-7-2023)

Chondroïtine houdt hartpatiënt in leven | De Morrisonstudie

Twee dagen geleden schreven we over een recente Spaanse epidemiologische studie, waarin gebruikers van supplementen met chondroïtine minder vaak hartinfarcten kregen dan niet-gebruikers. Tientallen jaren geleden was Amerikaanse cardioloog Lester Morrison al van de beschermende werking van chondroïtine op de hoogte. Hij behandelde er zijn patiënten mee. Met succes, aldus zijn wetenschappelijke publicaties.


Chondroitine houdt hartpatient in leven | De Morrisonstudie


Studie
In 1973 publiceerde Morrison in Angiology een artikel waaraan 120 van zijn patiënten hadden meegewerkt. Soms hadden ze een hoge bloeddruk, soms angina, soms hadden ze in het verleden een hartinfarct gehad. Alle proefpersonen kregen een reguliere behandeling. De helft van de patiënten kreeg daarnaast chondroïtine.

Deze tabel vertelt je meer over de proefpersonen.

Morrison behandelde de proefpersonen 6 jaar. De eerste 3 maanden kregen ze dagelijks 10 gram chondroïtine, verdeeld over 3 innames. Daarna verlaagde hij de dosis meestal naar anderhalve gram per dag, ook weer verdeeld 3 innames. De laatste 15 maanden van de behandelperiode kregen de meeste proefpersonen een nog lagere dosis.

Een preciezere beschrijving van Morrisons doseerschema's vind je hieronder. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Chondroitine houdt hartpatient in leven | De Morrisonstudie


Resultaten
De chondroïtine-groep deed het beduidend beter dan de andere groep. In de hondroïtine-groep overleden 4 proefpersonen aan een hartaanval. In de controlegroep waren dat er 14. Suppletie met chondroïtine reduceerde de kans op overlijden door een hartaanval dus met een factor drie.


Chondroitine houdt hartpatient in leven | De Morrisonstudie


Chondroitine houdt hartpatient in leven | De Morrisonstudie


Mechanisme
Morrison gaat in zijn artikel in op zijn eerder uitgevoerde onderzoek, waarin hij in experimenten op dieren en mensen probeerde het werkingsmechanisme van chondroïtine te ontrafelen.

Morrison had onder meer ontdekt dat chondroïtine de vorming van bloedstolsels afremt. Daarnaast ontdekte Morrison dat door toediening van chondroïtine vaatwanden minder cholesterol opnamen. Dit suggereert dat chondroïtine aangetaste vaatwanden repareert. Waarschijnlijk gebruikt het lichaam de toegediende chondroïtine als een grondstof voor vaatwanden.

Bron:
Angiology. 1973 May;24(5):269-87.

Meer:
Chondroïtine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent (3-7-2023)


Ergothioneine, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient Aubergine beschermt bij hartinfarct

Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen
Hoe meer ergothioneïne in je bloed circuleert, hoe kleiner is je kans op dodelijke hart- en vaatziekten.

Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt
Chinese onderzoekers ontdekten dat een optimale vitamine D-status ook de kans op overlijden vermindert bij hartpatiënten.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
Daarmee bedoelen we niet dat ze een hartaanval helpen voorkomen. Volgens een dierstudie, die in 2011 verscheen in Food & Function, beschermt aubergine de hartspier tijdens een hartaanval.