Opgeladen: 3-7-2023
Opgeborgen in: Chondroïtine, Hart & bloedvaten
Translation: Chondroitin supplementation reduces the risk of myocardial infarction by about forty percent (4-7-2023)

Chondroïtine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent

Suppletie met chondroïtine reduceert de kans op een hartinfarct bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Betrekkelijk lichte doses beschermen even goed als hoge.


Chondroitine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent


Studie
Ramon Mazzucchelli, een reumatoloog van Hospital Universitario Fundacion Alcorcon in Spanje, publiceerde in 2021 een epidemiologische studie in PLoS One die was gebaseerd op een Spaanse medische database met de gegevens van 8 miljoen Spanjaarden.

Mazzuchelli haalde daaruit de dossiers van 23.585 Spanjaarden die een hartinfarct hadden gehad. Hij vergeleek die met de dossiers van 117.405 Spanjaarden die in zoveel mogelijk opzichten leken op de eerste groep, maar geen hartaanval hadden gehad.

Resultaten
Mazuchelli keek naar het gebruik van supplementen met chondroïtine. Onder de hartaanvalgroep gebruikte 0,38 procent van de Spanjaarden chondroïtine, bij de controlegroep was dat 0,64 procent.

Mazuchelli berekende dat het gebruik van chondroïtine de kans op een hartinfarct met 43 procent verminderde.

Glucosaminesuppletie was niet van invloed op het krijgen van een hartinfarct.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Chondroitine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent

Chondroitine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent


In de tabel hierboven zie je dat de duur van het gebruik geen factor was. De beschermende werking van chondroïtine is kennelijk acuut. Dat verklaart wellicht ook waarom de Spanjaarden die zeiden dat ze in het verleden chondroïtine hadden gebruikt nauwelijks minder kans op een hartaanval hadden dan niet-gebruikers.

De onderzoekers ontdekten ook dat de gebruikte dosering geen invloed leek te hebben. Een dagelijkse dosis van meer dan 800 milligram beschermde ongeveer even goed als een dosis van minder dan 800 milligram.

Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, zagen ze dat suppletie met chondroïtine beschermde bij zowel mannen als vrouwen, bij zowel zeventigplussers als zeventigminners en bij zowel NSAID-gebruikers als niet-gebruikers.

Opmerkelijk was dat de beschermende werking van chondroïtine eigenlijk alleen aan het licht kwam bij de studiedeelnemers met een verhoogde kans op een hart- en vaatziekten. Precies de groep voor wie dit effect interessant is, dus.


Chondroitine reduceert kans op hartinfarct met een slordige veertig procent


Mechanisme
In dierstudies repareert chondroïtine beschadigde vaatwanden. Dat effect is zelfs zo sterk, dat toediening van chondroïtine de omvang van plaques in bloedvaten kan verminderen. [Thromb Haemost. 2018 Jul;118(7):1329-39.]

Conclusie
Ja ja, we weten het. Epidemiologie is uitstekend geschikt om associaties aan te tonen, maar lang niet elke associatie wijst op een causaal verband. Dat geldt dubbel en dwars voor dit type epidemiologisch onderzoek. Toch jammer dat er geen...

Binnenkort meer.

Bron:
PLoS One. 2021 Jul 12;16(7):e0253932.

Meer:
Beschadigde tussenwervelschijf herstelt door suppletie met glucosamine en chondroïtine (5-5-2021)
Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker (18-6-2010)
Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer (5-6-2010)


Ergothioneine, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatient Aubergine beschermt bij hartinfarct

Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen
Hoe meer ergothioneïne in je bloed circuleert, hoe kleiner is je kans op dodelijke hart- en vaatziekten.

Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt
Chinese onderzoekers ontdekten dat een optimale vitamine D-status ook de kans op overlijden vermindert bij hartpatiënten.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
Daarmee bedoelen we niet dat ze een hartaanval helpen voorkomen. Volgens een dierstudie, die in 2011 verscheen in Food & Function, beschermt aubergine de hartspier tijdens een hartaanval.