Opgeladen: 19-3-2023
Opgeborgen in: Curcumine, Plantenextracten, Immuunsysteem
Translation: Metastudy | Curcumin supplementation speeds up recovery from Covid-19 (20-3-2023)

Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19

Covid-19 is op dit moment niet meer de dodelijke aandoening die het was toen het virus vers uit het laboratorium tevoorschijn kwam kruipen. Toch kan SARS-CoV-2 je nog flink ziek maken. Suppletie met curcumine kan het herstel van Covid-19 bespoedigen en de kans op complicaties verminderen, suggereert een metastudie.


Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19


Studie
Amir Vahedian-Azimi, een onderzoekers van Baqiyatallah University of Medical Sciences in Iran, traceerde 6 studies waarin mensen met een milde of ernstige vorm van Covid-19 naast reguliere medicatie ook een supplement met curcumine hadden gekregen. [Link]

Vahedian-Azimi aggregeerde de uitkomsten van de studies en analyseerde ze opnieuw.

In in vitro-onderzoek remt curcumine de replicatie van SARS-CoV-2 in cellen. [Viruses. 2021 Sep 23;13(10):1914.] Volgens computermodellen kan curcumine verhinderen dat SARS-CoV-2 via de ACE-2-receptor cellen binnenkomt. [Sci Rep. 2021 Jan 21;11(1):2043.]

Resultaten
In de tabel hieronder vat de gebruikte studies samen. Klik erop voor een grotere versie.


Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19


Curcumine verminderde duur van de ziekte, reduceerde de ernst van de symptomen en verminderde de kans op complicaties, inclusief overlijden.

Het lijkt erop dat curcumine de overreactie van het immuunsysteem vermindert. Suppletie verminderde in ieder geval de activiteit van ontstekingsfactoren als interleukine 1-beta en interleukine-6, en vergrootte de activiteit van ontstekingsremmende factoren als interleukine-10.

Welk supplement?
Een probleem met veel curcuminesupplementen is dat het lichaam curcumine niet zo goed opneemt. 5 van de 6 studies in de metastudie hadden betrekking op SinaCurcumin, een supplement dat een nanotechnologische applicatie met curcumine bevat. De fabrikant heeft de curcuminemoleculen verpakt in kleine vetbolletjes die beter worden opgenomen door de dunne darm.


Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19


Als je curcumine uit reguliere voedingsmiddelen of onversleutelde supplementen binnenkrijgt met vet, dan ontstaan zulke bolletjes ook (maar waarschijnlijk niet in zulke grote hoeveelheden als er in nano-supplementen zitten).

Conclusie
"Curcumin treatment may alleviate COVID-19 symptoms by restoration of the pro-inflammatory and anti-inflammatory balance", schrijft Vahedian-Azimi.

"Furthermore, the study by Pawar et al. [Front Pharmacol. 2021 May 28;12:669362.] showed that curcumin-piperine supplementation led to fewer thromboembolic episodes following recovery from COVID-19 infections."

"However, we highlight the point that future evidence-based clinical studies of COVID-19 disease should employ standardized and well-characterized preparations of curcumin-related compounds."

Bron:
Nutrients. 2022 Jan 7;14(2):256.

Meer:
Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine (30-11-2021)


Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19 Dit is het effect van suppletie met zink bij covid Cannabidiol beschermt misschien tegen corona

Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19
Supplementen met vitamine D beschermen tegen Covid-19 in een mate waarmee fabrikanten van Covid-19-vaccins dik tevreden zouden zijn.

Dit is het effect van suppletie met zink bij covid
Een gerandomiseerde en placebogecontroleerde trial.

Cannabidiol beschermt misschien tegen corona
Terwijl de zoveelste coronagolf alweer op ons komt afrollen, blijven we zoeken naar mogelijke natuurlijke middelen die beschermen tegen SARS-CoV-2.