Opgeladen: 23-1-2023
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Zink
Translation: This is the effect of zinc supplementation in covid | Trial (24-1-2023)

Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial

Als covidpatiënten gedurende 15 dagen elke dag een fikse dosis zink innemen, vermindert hun kans op overlijden en opname op een IC. Bovendien verkort zinksuppletie de ziekteduur, concluderen Tunesische onderzoekers in een gerandomiseerde en placebogecontroleerde trial.


Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial


Studie
Artsen van Fattouma Bourguiba University Hospital in Tunesië publiceerden in januari 2023 een onderzoek waaraan 460 covidpatiënten als proefpersoon meewerkten. Een deel van de proefpersonen was opgenomen in het ziekenhuis, een deel niet.

De onderzoekers voerden een gerandomiseerde trial uit waarbij de ene helft van de proefpersonen gedurende 15 dagen een placebo kreeg, terwijl de andere helft in die periode elke dag 2 keer een supplement innam dat per supplement 25 milligram elementair zink leverde.

Resultaten
De onderzoekers monitorden de proefpersonen tijdens de suppletieperiode en nog eens 15 dagen daarna.

In de placebogroep overleed 9.2 procent van de proefpersonen, in de zinkgroep 6.5 procent. Dat betekent dat zinksuppletie de kans op overlijden bij serieuze infectie met SARS-CoV-2 met 42 procent verminderde. Die afname was echter niet statistisch significant.


Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial


Zinksuppletie halveerde de kans op opname op de IC. Op dat punt was het verschil tussen de twee groepen wel statistisch significant.

Toen de onderzoekers hun proefpersonen uitsplitsten [wat trouwens volgens methodologen niet erg netjes is] in subgroepen, zagen ze dat zinksuppletie met name bij de 65-plussers en proefpersonen met onderliggende ziekten beschermde tegen opname op de IC en sterfte.

In de figuur hieronder kijken de onderzoekers naar beide eindpunten tegelijkertijd. Klik erop voor een grotere versie.


Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial


Zinksuppletie verkortte de periode dat de proefpersonen in het ziekenhuis lagen met iets meer dan 3 dagen. Bij de proefpersonen die niet in het ziekehuis lagen, reduceerde zinksuppletie de duur van de ziekte met bijna 2 dagen.

Sponsor
Het zinksupplement dat de onderzoekers gebruikten zie je boven aan deze pagina. Het was een product van het Tunesische Opalia Recordati. [opaliarecordati.com] Dat bedrijf sponsorde de studie.

Diepe zucht...

Conclusie
"When administered orally to patients hospitalized with COVID-19 without end-organ failure, zinc demonstrated its efficacy to prevent ICU admission and to reduce hospital length of stay", schrijven de Tunesiërs. "For outpatients, zinc reduced symptom duration."

"Zinc should be considered for the treatment of patients with COVID-19."

Bron:
Clin Infect Dis. 2023 Jan 13;76(2):185-91.

Meer:
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)
Inderdaad, zink beschermt tegen corona (15-7-2021)
Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona (14-7-2021)


Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Onderzoeksafdeling van Bayer gaven enkele tientallen verkouden proefpersonen een gram vitamine C en 10 milligram zink - en zagen dat die combinatie het genezingsproces met dagen verkortte.

Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink
Je hebt er helemaal geen zin in, maar het gaat er toch weer van komen. Je bent bezig om verkouden te worden. Volgens Finse onderzoekers kun je er iets aan doen.

Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink
Als je bent geveld door een zware verkoudheid, helpen zuigtabletten met zink je sneller op de been. Meta-analyse.