Opgeladen: 10-2-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Metastudy | Yes, vitamin D supplements protect against Covid-19 (11-2-2023)

Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19

Supplementen met vitamine D beschermen tegen Covid-19 in een mate waarmee fabrikanten van Covid-19-vaccins dik tevreden zouden zijn. Volgens een Italiaanse metastudie reduceert vitamine D-suppletie de kans op een verblijf op de IC en de kans op sterfte met tientallen procenten.


Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19


Studie
Italiaanse artsen, verbonden aan het ziekenhuis Arnas Ospedali Civico Di Cristina, traceerden 5 eerder gepubliceerde studies in de wetenschappelijke literatuur waarin proefpersonen met Covid-19 vitamine D hadden gekregen. De studies vergeleken het verloop van de ziekte in deze groep met het verloop van de ziekte bij proefpersonen die geen vitamine D-supplementen gebruikten.

De proefpersonen in de experimentele groep kregen vitamine D in doses van enkele duizenden tot tienduizenden IEs per dag. De suppletieperiode duurde 14-30 dagen.

Meer gegevens over de gebruikte studies staan in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19


Resultaten
De figuren hieronder zijn verkleind. Klik erop voor een grotere versie. Ze vertellen dat suppletie de kans op opname op een intensive care unit [ICU] met 70 procent verminderde, en de kans op overlijden met 50 procent.


Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19


Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19


Niet alle studies waren even betrouwbaar. Er was zelfs eentje waarvan de Italianen de betrouwbaarheid betitelden als high risk of bias. Dat was het onderzoek van Torres (2022). Die studie rapporteerde de minst hoopgevende uitkomsten.

Raar toch
Opmerkelijk is dat deze door Italianen uitgevoerde meta-studie onderzoeken gebruikte die zijn uitgevoerd in Spanje, Saudi-Arabië en Brazilië. Ziekenhuizen en universiteiten in andere landen vinden de vraag of je tijdens een pandemie met spotgoedkope supplementen menselijk leed kunt reduceren kennelijk niet interessant.

Bron:
Pharmaceuticals (Basel). 2023 Jan 16;16(1):130.

Meer:
Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door Covid-19 kunnen voorkomen (4-12-2022)
Vitamine D verkleint kans overlijden door covid | Onderzoek onder niet-gevaccineerden (29-8-2022)
Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14 (4-3-2022)


Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patient in leven

Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen
Vitamine D beschermt tegen covid, schreven we al een aantal keren. De twee beste bronnen van vitamine D zijn zonlicht en supplementen.

Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk
Goochelen met statistiek. Altijd leuk, soms nuttig.

Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven
Een kansvolle strategie die de kans op overlijden als gevolg van infectie door SARS-Cov2 vermindert, is suppletie met vitamine D3. Dat geldt ook voor tachtigplussers.