Opgeladen: 4-3-2022
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Vitamine D, Vitamines
Translation: Low vitamin D levels increase the risk of serious covid by a factor of 14 (5-3-2022)

Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14

Een lage vitamine D-spiegel is een flinke risicofactor als het om covid gaat. Volgens Israëlische artsen verhoogt een lage vitamine D-spiegel de kans op een ernstige infectie met SARS-CoV-2 met maar liefst een factor 14.


Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14


Studie
Artsen van het Galilee Medical Center vertellen in PLoS One hoe ze 253 patiënten bestudeerden die ze tussen 2020 en 2021 voor covid hadden moeten behandelen. Van alle studiedeelnemers hadden ze eerder, nog voordat ze in contact waren gekomen met het virus, de vitamine D-spiegel bepaald.

De vitamine D-spiegel gaat op en neer met de seizoenen. De onderzoekers corrigeerden voor die seizoensinvloed. Daarnaast poetsten de Israëlis met statistisch trucs uiteraard ook het effect van klassieke factoren als leeftijd, BMI, geslacht en onderliggende chronische ziekten weg.

Resultaten
Hoe hoger de vitamine D-spiegel, hoe kleiner was de kans op een ernstige ziekte. Of, andersom geformuleerd, hoe lager de vitamine D-spiegel, hoe groter was de kans op een ernstige ziekte.


Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14


De kans dat studiedeelnemers met een vitamine D-spiegel van minder dan 20 nanogram per milliliter [50 nanomol per liter] ernstig ziek werden was 14 keer groter dan dat studiedeelnemers met een spiegel van minstens 40 nanogram per milliliter [187 nanomol per liter] ernstig ziek werden.

Conclusie
"The use of historical results obtained before the COVID-19 pandemic as part of a public health survey enabled us to suggest vitamin D deficiency contributes to the causal pathway of COVID-19 mortality risk and disease severity", resumeren de onderzoekers.

"Our study warrants further studies investigating if and when vitamin D supplementation among vitamin D deficient individuals in the community impacts the outcome of an eventual COVID-19 episode."

Bron:
PLoS One. 2022 Feb 3;17(2):e0263069.

Meer:
Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen (8-12-2021)
Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk (10-10-2021)
Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven (11-9-2021)


Covid-19 | Arginine versnelt genezing Beschermen champignons mannen (en anabolen-gebruikers) tegen covid? Gezondere voeding, minder covid

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.

Beschermen champignons mannen (en anabolen-gebruikers) tegen covid?
Hormonen die werken via de androgeenreceptor maken cellen kwetsbaarder voor SARS-CoV2, zoals het coronavirus officieel heet.

Gezondere voeding, minder covid
Hoe meer groenten, fruit en andere hoogwaardige plantaardige voedingsmiddelen er in je voedingspatroon zitten, hoe geringer je kans op covid.