Opgeladen: 16-10-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: A healthier diet, less covid (17-10-2021)

Gezondere voeding, minder covid

Hoe meer groenten, fruit en andere hoogwaardige plantaardige voedingsmiddelen er in je voedingspatroon zitten, hoe geringer je kans op covid.


Gezondere voeding, minder covid


Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Harvard Medical School, analyseerden gegevens van een krappe zeshonderdduizend Britten en Amerikanen die meededen aan de COVID-19 Symptom Study.

In COVID-19 Symptom Study volgden de onderzoekers de studiedeelnemers in het eerste jaar van de coronacatastrofe. Ze hielden via een app bij of de studiedeelnemers covid kregen, en bepaalden vervolgens het verband met de kwaliteit van de voeding van de studiedeelnemers. Daarvoor gebruikten de onderzoekers de healthful Plant-Based Diet Index [hPDI].

Een voedingspatroon dat hoog scoort op de hPDI bevat relatief veel groenten, fruit, koffie, thee, en volwaardige koolhydraten, maar relatief weinig toegevoegde suikers en andere 'lege' voedingsbronnen van koolhydraten.

Resultaten
De onderzoekers vonden 32000 gevallen van covid.

Een gezonde voeding verminderde de kans op covid. De kans in de 25 procent van de studiedeelnemers [het kwartiel] met de hoogste scores was 8 procent lager dan de kans in de 25 procent van de studiedeelnemers met de laagste scores.

Sterker was het effect op de severe covid symptoms. Het kwartiel met de hoogste scores had 41 procent minder kans op ernstige covidsymptomen dan het kwartiel met de laagste scores.


Gezondere voeding, minder covid


Gezondere voeding, minder covid


Een hoog inkomen en een goede opleiding beschermde ook tegen covid, en mensen met een hoge sociaal-economische status hadden ook vaker een voedingspatroon met een hoge healthful Plant-Based Diet Index. In de figuur hierboven hebben de onderzoekers het effect van maatschappelijke status en voedingspatroon uit elkaar geplukt. En tada - een gezonde voeding blijkt te beschermen in alle maatschappelijke strata.

Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie.

Conclusie
"Our study suggests that efforts to address disparities in COVID-19 risk and severity should consider specific attention to improve nutrition as a social determinants of health", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Gut. 2021 Nov;70(11):2096-104.

Meer:
Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk (10-10-2021)
Beschermen champignons mannen (en anabolengebruikers) tegen covid? (6-10-2021)
Magnesium en Q10 beschermen tegen covid (5-9-2021)


Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur? Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?
De meervoudig-onverzadigde vetzuren in vette vis en lijnzaad kunnen in vitro het virus belemmeren om cellen binnen te raken.

Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus
De betere anabolenexperts drukken gebruikers al sinds het uitbreken van de coronavirus op het hart dat anabolica misschien de kans op een foute afloop van een corona-infectie vergroten.

Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk
Bij besmetting met het coronavirus vermindert een beetje lichaamsbeweging de kans dat je naar het ziekenhuis moet, de kans dat je op de IC belandt en de kans dat je komt te overlijden.