Opgeladen: 28-4-2021
Opgeborgen in: Oxandrolon, Anabolica en gezondheidsrisico's, Anabolica & studies, Immuunsysteem
Translation: Steroid users are more vulnerable to the coronavirus (29-4-2021)

Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus

De betere anabolenexperts drukken gebruikers al sinds het uitbreken van de coronavirus op het hart dat anabolica misschien de kans op een foute afloop van een corona-infectie vergroten. [EigenKracht.nl 4 juni 2020.] Volgens recente wetenschappelijke studies hebben ze waarschijnlijk gelijk.

Androgenen & corona
Vrouwen met de endocrinologische stoornis PCOS maken meer androgenen aan dan normaal. Worden deze vrouwen geïnfecteerd met het coronavirus, dan lijken de symptomen ernstiger te zijn dan bij vrouwen zonder PCOS. [J Eur Acad Dermatol Venereol. 2021 Feb;35(2):e101-e104.]

5-alfa-reductase-blokkers remmen de omzetting van testosteron en moleculen die daar op lijken in het androgene steroid DHT. Geef je mannen met ernstige covid-19 reductaseremmers, dan worden de symptomen minder serieus. [J Eur Acad Dermatol Venereol. 2021 Apr;35(4):e243-e246.] [J Eur Acad Dermatol Venereol. 2021 Jan;35(1):e13-e15.]

Minder androgene activiteit in het lichaam van mannen met covid-19 verbetert kennelijk hun perspectieven. Dat komt, zo vermoeden sommige onderzoekers, omdat androgene hormonen TMPRSS2 activeren. Dit enzym laat cellen meer receptoren aanmaken waardoor het coronavirus naar binnen kan glippen, en lijkt er ook voor te zorgen dat het virus zich makkelijker kan repliceren.

Case study
Betekent dit ook dat sporters die anabole steroïden gebruiken meer kans hebben op complicaties of misschien zelfs een fataal verloop van besmetting met het coronavirus? Misschien wel, schrijven Braziliaanse endocrinologen van de Federal University of Sao Paulo in BMJ Case Reports.

Oxandrolon & proxalutamide
Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus
Zij baseren zich op het geval van een 28-jarige bodybuilder met een flinke covid-19-infectie. Het geval was opmerkelijk, want de man had geen risicofactoren. Zijn ouders hadden dat wel, waren besmet, maar hadden weinig last van het virus. Waarom de bodybuilder dan wel behoorlijk ziek was? Hij gebruikte toen de endocrinologen hem onderzochten al een maand elke dag 40 milligram oxandrolon.

De artsen lieten de man niet alleen stoppen met zijn oxandrolonkuur, maar gaven hem ook het antiandrogeen proxalutamide. Proxalutamide is ook een experimenteel covid-19-medicijn voor mannen. [Research Square; 2020. doi: 10.21203/rs.3.rs-135303/v1.]


Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus


De artsen gaven de bodybuilder een eenmalige dosis van 600 milligram proxalutamide. Vervolgens kreeg de bodybuilder gedurende een week elke dag 200 milligram.

Goede afloop
Al een 24 uur na toediening rapporteerde de bodybuilding dat hij zich significant beter voelde. Tegelijkertijd waren in die korte tijd diverse merkers in zijn bloed zienderogen verbeterd.


Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus


Anabolengebruik maakt kwetsbaar voor het coronavirus


Bron:
BMJ Case Rep 2021;14:e241572.

Meer:
Androgenen verslechteren immuunsysteem (14-9-2021)
Gebruik van anabolen maakt Candida agressiever (25-9-2019)
Voor anabolengebruiker is sepsis nog dodelijker (16-1-2015)


Combinatie van oxandrolon en XTC leidt tot dagenlange hallucinaties Dit gebeurt er als je 5 dagen elke dag 15 milligram oxandrolon slikt Oxandrolon draait effecten spierziekte terug

Combinatie van oxandrolon en XTC leidt tot dagenlange hallucinaties
Het gebruik van het orale anabole steroid oxandrolon kan het slikken van de recreatieve drug MDMA - ook bekend als XTC - bij sommige mensen een hachelijke onderneming maken.

Dit gebeurt er als je 5 dagen elke dag 15 milligram oxandrolone slikt
Cruisen met ox? Slecht idee.

Oxandrolon draait effecten spierziekte terug
Wie zei daar dat anabole steroïden geen medische toepassingen meer hebben?