Opgeladen: 8-12-2021
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Immuunsysteem
Translation: Sunlight protects against coronavirus infection, vitamin D supplements help prevent hospital admission (9-12-2021)

Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen

Vitamine D beschermt tegen covid, schreven we al een aantal keren. De twee beste bronnen van vitamine D zijn zonlicht en supplementen. Blootstelling aan zonlicht vermindert de kans op ziekenhuisopname door covid, en supplementen met vitamine verminderen de kans dat je covid krijgt, aldus een studie die binnenkort verschijnt in de American Journal of Clinical Nutritition.


Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen


Studie
Epidemiologen van de universiteit van Harvard volgden 39315 gezondheidswerkers van maart 2020 tot maart 2021. In die periode kregen 1768 van hen covid. Dat komt neer op 4.5 procent.

Resultaten
Op basis van het voedingspatroon van de studiedeelnemers, hun inname van vitamine D-supplementen en de hoeveelheid UVA- en UVB-licht die recent in hun woonplaats was gemeten, berekenden de onderzoekers de vitamine D-spiegel [predicted circulating 25(OH)D level] van de studiedeelnemers.

De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers aan de hand van hun predicted circulating 25(OH)D level in vijf even grote groepen [quintielen]. Het quintiel met de hoogste vitamine D-spiegel had 24 procent minder kan op besmetting met SAR-CoV2 dan de studiedeelnemers in het quintiel met de laagste vitamine D-spiegel.


Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen


Suppletie met meer dan 400 IE vitamine D3 per dag verminderde de kans op opname in het ziekenhuis.

De onderzoekers keken ook nog apart naar de hoeveelheid UVA- en UVB-licht in de regio van de studiedeelnemers, en verdeelden aan de hand daarvan de studiedeelnemers in 4 even grote groepen [kwartielen].


Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen


De studiedeelnemers in het kwartiel met het meeste UVA- en UVB-licht hadden 24 procent minder kans op besmetting met SAR-CoV2 dan de studiedeelnemers in het kwartiel met de minste hoeveelheid UVA- en UVB-licht.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Combineer cafeine met taurine voor een snellere sprint


Bron:
Am J Clin Nutr. 2021 Dec 3;nqab389. doi: 10.1093/ajcn/nqab389. Online ahead of print.

Meer:
Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven (11-9-2021)
Beetje sneller beter na corona door extra vitamine D (31-7-2021)
Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden (27-4-2021)


Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank? Metastudie | Vitamine D beschermt tegen corona Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus

Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?
Je hebt alle kenmerken van iemand die door besmetting met gevreesde covid-19-virus doodziek kan worden, maar toch heeft infectie nauwelijks effect op je gezondheid.

Metastudie | Vitamine D beschermt tegen corona
We hebben al een paar keer geschreven dat vitamine D beschermt tegen het coronavirus.

Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus
Als je op de intensive care-afdeling terechtkomt omdat je het coronavirus onder de leden hebt, zijn je overlevingskansen groter als je vitamine D-status in orde is.