Opgeladen: 4-12-2022
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Immuunsysteem
Translation: Mass supplementation with vitamin D could have prevented one-third of Covid deaths (5-12-2022)

Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door Covid-19 kunnen voorkomen

Als iedereen in 2020, toen het coronavirus in onze contreien voet aan de grond kreeg, een supplement met vitamine D had gebruikt, waren er aanmerkelijk minder mensen overleden als gevolg van Covid-19. Van elke 3 personen die zijn overleden was er nu nog eentje in leven geweest, berekenden Amerikaanse onderzoekers.


Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door covid kunnen voorkomen


Studie
Onderzoekers van Johns Hopkins University gebruikten gegevens van meer dan 600.000 Amerikaanse veteranen, die waren vastgelegd in de electronische gezondheidsdossiers van het Veterans Administration Corporate. De gegevens hadden betrekking op 2019 en 2020.

De onderzoekers konden zien of de gewezen soldaten Covid-19 hadden gekregen en of ze eraan waren overleden. Ze konden ook zien dat ongeveer 250.000 soldaten vitamine D-supplementen gebruikten.

De onderzoekers konden veteranen die vitamine D gebruikten matchen met veteranen die dat niet deden. Dat houdt in dat de onderzoekers voor elke veteraan uit de vitamine D-groep een veteraan konden aanwijzen met ongeveer dezelfde eigenschappen. Zo stelden ze twee groepen studiedeelnemers samen, die sterk op elkaar leken - afgezien van het gebruik van vitamine D.

Resultaten
Toen de onderzoekers de veteranen die vitamine D3 slikten vergeleken met de veteranen die geen vitamine D-supplementen gebruikten, zagen ze dat het gebruik van vitamine D3 de kans op het krijgen van Covid-19 verminderde met 20 procent. Dat vertelt de figuur hieronder.

Vitamine D2 verminderde de kans op Covid-19 ongeveer evenveel.


Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door covid kunnen voorkomen


Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door covid kunnen voorkomen


Suppletie met vitamine D3 verminderde ook de kans op overlijden als gevolg van Covid-19. De veteranen die een vitamine D3-supplement gebruikten, hadden 33 procent minder kan om te overlijden als gevolg van Covid-19 dan de veteranen die geen vitamine D gebruikten.

Ook in dit geval deed de beschermende werking van vitamine D2 niet onder voor die van vitamine D3.

Vitamine D beschermde zowel mannen als vrouwen, ontdekten de onderzoekers.

De beschermende werking was groter in veteranen met een donkere huid.

In jaar 2020 overleden volgens gezondheidsautoriteiten 351.999 Amerikanen aan Covid-19. Als alle Amerikanen vitamine D-supplementen hadden gebruikt, had dat misschien 116.000 doden gescheeld.

Conclusie
"As a widely available, inexpensive, and safe treatment, vitamin D3 could be a helpful tool for reducing the spread of Covid-19 infection and related mortality and reducing racial disparities in COVID-19 outcomes", resumeren de onderzoekers.

"Our findings are especially relevant to the US population, given that about half of Americans are estimated to have sub-optimal vitamin D serum levels."

Bron:
Sci Rep. 2022 Nov 12;12(1):19397.

Meer:
Vitamine D verkleint kans overlijden door Covid-19 | Onderzoek onder niet-gevaccineerden (29-8-2022)
Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze Covid-19 met een factor 14 (4-3-2022)
Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt Covid-19-patiënt uit de IC (8-1-2022)


Supplement met vitamine D3 houdt oudere Covid-19-patient in leven Vitamine D is een medicijn tegen Covid-19, suggereert studie Besmetting met Covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?

Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven
Een kansvolle strategie die de kans op overlijden als gevolg van infectie door SARS-Cov2 vermindert, is suppletie met vitamine D3. Dat geldt ook voor tachtigplussers.

Vitamine D is een medicijn tegen Covid-19, suggereert studie
Twee weken geleden schreven we over een Filipijnse epidemiologische studie, die suggereerde dat het opheffen van een eventueel vitamine D-tekort de vooruitzichten van mensen met Covid-19 drastisch verbetert.

Besmetting met Covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?
Je hebt alle kenmerken van iemand die door Covid-19 doodziek kan worden, maar toch heeft infectie met het coronavirus nauwelijks effect op je gezondheid.