Opgeladen: 8-1-2022
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Magnesium, Vitamine D, Vitamine B, Vitamines
Translation: Combination of vitamin D3, vitamin B12 and magnesium keeps covid patient out of the ICU (9-1-2022)

Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatiënt uit de IC

De Omicronvariant van SARS-CoV2 is dan wel minder agressief dan zijn voorgangers, maar de opvolger van Omicron wordt wellicht een geduchter pathogeen. [overnu.nl 6 Januari 2022] Omdat wij ons alvast gaan voorbereiden op het post-Omicrontijdperk, herlazen we een studie uit 2020, waarin suppletie met magnesium en vitamine D3 en B12 de kans verminderde dat covidpatiënten zuurstof nodig hadden.


Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatient uit de IC


Studie
Onderzoekers van Singapore General Hospital behandelden 43 vijftigplussers met covid, die allemaal waren opgenomen in hun ziekenhuis. Hun situatie was nog niet zo kritiek dat ze zuurstof moesten krijgen toegediend.

Van hen kregen 24 proefpersonen een standaardbehandeling. De 17 resterende proefpersonen kregen vanaf het moment dat ze in het ziekenhuis kwamen dagelijks een supplement met 1000 eenheden vitamine D3, 150 milligram magnesium en 500 microgram vitamine B12.

Met die combinatie wilden de onderzoekers het immuunsysteem van de proefpersonen stimuleren. Verschillende types immuuncellen hebben vitamine D nodig, magnesium is een cofactor voor de omzetting van vitamine D3 in zijn actieve vorm. De onderzoekers speculeren dat vitamine B12 het darmmicrobioom op een gunstige manier versterkt. [Cell Metab. 2014 Nov 4; 20(5): 769-78.]

Resultaten
Een hoge bloeddruk verhoogde de kans dat de proefpersonen uiteindelijk zuurstof nodig hadden met een factor 6. Ook leeftijd was een risicofactor voor het escaleren van de infectie tot dat punt.

Suppletie had daarentegen een positief effect. Suppletie verminderde de kans dat proefpersonen uiteindelijk zuurstof nodig hadden met meer dan tachtig procent. Dat was ook nog het geval toen de onderzoekers corrigeerden voor het effect van leeftijd en een hoge bloeddruk.


Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatient uit de IC


Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatient uit de IC


Conclusie
"This study was conducted under difficult dynamic circumstances and is thus limited by the small sample size", schrijven de onderzoekers.

"Nonetheless, this proof-of-principle effort has yielded promising results supporting the benefit of the vitamin D / magnesium / vitamin B12 combination in preventing clinical deterioration in patients at high risk."

"Our findings will need to be further validated in a well-designed randomized controlled trial."

Bron:
Nutrition. Nov-Dec 2020;79-80:111017.

Meer:
Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen (8-12-2021)
Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk (10-10-2021)
Magnesium, vitamine B12 en Q10 beschermen tegen covid (5-9-2021)


Patient met covid sneller weer naar huis door Green Propolis

Covid-19 | Arginine versnelt genezing

Besmet met corona? Aan de vitamine C!

Patiënt met covid sneller weer naar huis door Green Propolis
Volgens een studie die verscheen in Biomedicine & Pharmacotherapy helpt kortdurende suppletie met Green Propolis mensen met covid-19 sneller uit het ziekenhuis.

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.

Besmet met corona? Aan de vitamine C!
Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.