Opgeladen: 21-3-2024
Opgeborgen in: Deeltijdvasten, Sterke botten
Translation: Intermittent fasting | Lose fat without reducing bone density (22-3-2024)

Deeltijdvasten ontziet de botten

Als je wilt afslanken en tegelijkertijd zuinig wilt zijn op je spiermassa, dan is deeltijdvasten een interessante optie. Het lijkt er op dat deeltijdvasten ook je botmassa ontziet, rapporteren Spaanse onderzoekers in Nutrients.


Deeltijdvasten ontziet de botten


Studie
Onderzoekers van de Universidad de Castilla-La Mancha publiceerden een metastudie waarin ze de uitkomsten van 7 eerder gepubliceerde gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde trials aggregeerden en opnieuw analyseerden. De trials hadden betrekking op in totaal 313 volwassen die 4-24 maanden aan deeltijdvasten deden.

In de meeste trials aten de proefpersonen gedurende een venster van 8 uur van een etmaal. In slechts 2 trials combineerden de onderzoekers deeltijdvasten met beweging.

De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat er sprake is van bias in de door hen gebruikte trials. "The quality of the evidence of the effect of time-restricted eating interventions on bone mass density was 'low' since the certainty assessment showed serious concerns regarding the risk of bias and imprecision", schrijven ze.

Resultaten
De Spanjaarden vonden geen aanwijzingen dat deeltijdvasten ten koste ging van de botdichtheid. Dat vertelt de figuur hieronder.

In de figuur staat Ex voor exercise, INT voor intervention, MD voor mean difference, MetS voor metabolic syndrome, Ob voor obesity, Ov voor overweight en TRE voor time-restricted eating.

Klik erop voor een grotere versie.


Deeltijdvasten ontziet de botten


Conclusie
Deeltijdvasten lijkt dus het skelet niet te schaden. De onderzoekers merken wel op dat de beschikbare trials weinig aandacht geven aan de belangrijkste risicogroepen als het botontkalking gaat - zoals postmenopauzale vrouwen.

"Consequently, it is necessary to conduct further randomized controlled trial with a larger sample size that should focus on people at risk for bone fragility (i.e., post-menopausal women) in the long term (longer than 6 months)", schrijven de Spanjaarden.

Bron:
Nutrients 2024, 16, 876.

Meer:
Afslanken door bewegen beter voor botten dan afvallen door dieet (22-4-2012)


Zonder extra kalium breekt koolhydraatarm dieet botten af Vleesverlater heeft breekbare botten Eiwitdieet niet slecht voor botten

Zonder extra kalium breekt koolhydraatarm dieet botten af
Restrictie van de inname van koolhydraten in een afslankdieet is prima, schrijven onderzoekers van Arizona State University in een al wat ouder stuk in Osteoporosis International.

Vleesverlater heeft breekbare botten
In voedingsland propageren voorlichters en overheden een voedingspatroon dat uit zoveel mogelijk plantaardige producten bestaat. Als alle bedrijven hoogwaardige plant-based producten maken, en consumenten weten welke voedingsstoffen ze nodig hebben, dan kan dat prima.

Eiwitdieet niet slecht voor botten
Een eiwitrijk dieet gaat niet ten koste van het skelet. Dat blijkt uit een dierstudie van de Canadese University of Manitoba die is verschenen in de Journal of Nutrition.