Opgepoetst: 7-12-2021
Opgeladen: 4-6-2015
Opgeborgen in: Plantenextracten, Seks, Testosteron & suppletie
Translation: No translation yet

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen

In elke keuken, toko of supermarkt ligt dille - wetenschappelijke naam: Anethum graveolens. Dille is al eeuwen in gebruik in de Europese en Zuid-Aziatische keuken, en traditionele genezers gebruiken thee van dillezaadjes wel eens als middel tegen slapeloosheid. Volgens een Thaise dierstudie verhoogt datzelfde dille ook de libido van mannen - en misschien ook hun testosteronspiegel.


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannenStudie
Onderzoekers van de Thaise Khon Kaen University gaven mannelijke ratten gedurende 2 weken dagelijks dille-extract. Het humane equivalent van de doseringen die de onderzoekers gebruikten was ongeveer 0, 600, 1800 of 5400 milligram extract per dag. De onderzoekers laten weinig los over de aard van dat extract, behalve dat het was gefabriceerd door medewerkers van hun universiteit.

Hieronder zie je een paar van de belangrijkste mogelijke actieve stoffen in dille.


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannenResultaten
De onderzoekers plaatsten de behandelde ratten op dag 1, 7 en 14 in een kooi met geslachtsrijpe wijfjes, en monitorden hun gedrag. Ze zagen dat de lichtste dosis extract op dag 1 en 7 het aantal keren verhoogde dat de ratten paarden met de wijfjes.

Na een paar dagen ebt het proseksuele effect van dille weg.


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannenHet extract had geen effect op de zaadkwaliteit van de ratten. Eerder hadden onderzoekers van Shiraz University in Iran in dierstudies wel degelijk een verminderde vruchtbaarheid van dille ontdekt, [Eur J Contracept Reprod Health Care. 2011 Dec;16(6):488-97.] maar dat betrof hogere doseringen dan de doses die de Thaise onderzoekers gebruikten.

Mechanisme
De onderzoekers weten niet precies hoe dille het seksuele gedrag van de ratten stimuleert. Ze vermoeden dat bioactieve stoffen in dille inwerken op de hersenen, en misschien ook de afgifte van testosteron verhogen. Dat laatste baseren de onderzoekers op de figuur hieronder.

Hoe groter de witte vegen, des te meer tyrosine protein phosphorylation vonden de onderzoekers in de testes van de ratten. Dat is een merker voor enzymachtiviteit.


Dierstudie: dille verhoogt libido van mannenWelke enzymen door de toediening van dille-extract activeerd werden hebben de onderzoekers niet bepaald. Ze denken dat het gaat om enzymen die zijn betrokken bij de biosynthese van testosteron. De onderzoekers hebben evenmin in het bloed van de dieren de concentratie testosteron gemeten.

Conclusie
"Anethum graveolens extract can enhance the mounting frequency and testicular protein phosphorylation in male rats", concluderen de onderzoekers.

"This vegetable extract is not toxic to testes, epididymis, sperm production, or sperm physiology."

Bron:
J Zhejiang Univ Sci B. 2013 Mar;14(3):247-52.

Meer:
DHT-spiegel torenhoog door Butea superba (22-3-2015)
Blepharis edulis, een onwaarschijnlijke testosteronverhoger (24-2-2015)
Humane studie: Ashwagandha verhoogt testosteronspiegel (28-5-2014)


Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag

Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline
Dit gebeurt als mannen van 65-75 jaar met een lage testosteronspiegel dagelijks 1200 milligram D-chiro-inositol innemen.

Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder
Dadelpitten verhogen, als je tenminste mag afgaan op de dierstudies waarover we onlangs schreven, de testosteronspiegel.

Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag
400 milligram Tongkat Ali heeft geen hormonaal effect.