Opgeladen: 11-3-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Supplementen & testosteron
Translation: Date seed | A testosterone booster that makes you healthier (12-3-2021)

Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder

Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder
Dadelpitten verhogen, als je tenminste mag afgaan op de dierstudies waarover we onlangs schreven, de testosteronspiegel. Een supplement of superfood dat zoiets voor elkaar krijgt, is natuurlijk gevaarlijk voor de gezondheid. Tenminste, dat denk je automatisch als je net zo cynisch bent geworden als wij. Maar in het geval van dadelpitten is die argwaan onterecht. Van dadelpitten word je gezonder.

Humane studie 1
Saryono Saryono, een Indonesische wetenschapper die is verbonden aan de University of Jenderal Soedirman, publiceerde in 2018 een studie in de Transylvanian Review [Transylvanian Review 2018;16(29):7649-54.] waarin hij 32 vrouwen van 45-58 jaar gedurende 14 dagen elke dag 2.5 gram gemalen dadelpitten liet trekken in kokend water, waarna ze dat water opdronken.

De onderzoeker had de dadelpitten eerst schoongemaakt, en daarna een dag laten drogen in de zon. Als je niet in een land woont waar frequent een tropische zon schijnt, dan kun je dadelpitten ook drogen door ze ongeveer een uur in een voorverwarmde oven te stoppen.

Nadat de 14 dagen waren afgelopen, was de spiegel van het 'goede cholesterol' in het bloed van de vrouwen met 21 procent toegenomen. De concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL was daarentegen met 22 procent afgenomen. Dit betekent dat de kans op hart- en vaatziekten verminderde.


Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder


Humane studie 2
Dezelfde Saryono Saryono publiceerde in 2020 een soortgelijke studie in de Saudi Pharmaceutical Journal, waarschijnlijk op basis van gegevens die Saryono in het hierboven besproken onderzoek had verzameld. [Saudi Pharm J. 2020 Aug;28(8):1014-8.]

In dat onderzoek uit 2020 verminderde een dagelijks kopje dadelpitthee de activiteit in het bloed van de vrouwen de activiteit van de ontstekingseiwitten interleukine 1-bèta en TGF-bèta, en de ontstekingsfactoren COC1, COX2 en PGE2.


Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder


Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder


Bron:
Transylvanian Review 2018;16(29):7649-54.

Meer:
Dadelpitten voor meer testosteron (6-3-2021)
Thee van dadelpitten voor meer testosteron (8-2-2021)
Pollen van dadelpalm verhogen testosteronspiegel (24-1-2021)


Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt Verse tomaten verhogen HDL

Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie
Je cholesterolhuishouding verslechtert. Nog even, en je moet volgens je huisarts aan de statines - en dat wil je liever niet. In dat geval...

Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt
Avocado's zijn een superieure bron van enkelvoudig-onverzadigde vetzuren. Een dieet met relatief van die vetzuren is goed voor hart en bloedvaten, zeggen wetenschappers. Maar...

Verse tomaten verhogen HDL
Als je vier weken lang elke dag drie ons verse tomaten eet, dan stijgt de concentratie HDL - 'het goede cholesterol' - in je bloed met 14 procent.