Opgeladen: 27-8-2018
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Dreams are a measure of mental health (28-8-2018)

Dromen zijn graadmeter van geestelijke gezondheid

Je dromen vertellen je iets over je geestelijke gezondheid. Droom je vaak vervelend, dan ga je waarschijnlijk gebukt onder angst en zorgen. Droom je vaak positief, dan sta je harmonieus in het leven, en ben je gezegend met innerlijke rust. Tot die conclusie komen Finse psychologen, verbonden aan de universiteit van Turku, in een studie die is verschenen in Scientific Reports.

Studie
De onderzoekers vroegen 44 studiedeelnemers gedurende 3 weken om elke ochtend hun dromen op te schrijven, en aan te geven wat ze in hun dromen positief en negatief hadden ervaren.

De studiedeelnemers vulden daarnaast vragenlijsten in aan de hand waarvan de onderzoekers hun geestelijke gezondheid konden inschatten.

Resultaten
Hoe hoger de studiedeelnemers scoorden op de Generalized Anxiety Disorder Scale (GAD-7), hoe vaker ze vervelend droomden. De GAD-7 meet gevoelens van bezorgdheid en angst.


Dromen zijn graadmeter van geestelijke gezondheid


Dromen zijn graadmeter van geestelijke gezondheidDe onderzoekers hadden verwacht dat gelukkige en tevreden studiedeelnemers vaker positief zouden dromen dan ongelukkige en ontevreden studiedeelnemers. Maar de onderzoekers konden geen verband vinden. Tenminste, niet als ze keken naar uitslagen van standaardtests waarmee Westerse psychologen tevredenheid en geluk meten.

Maar er was wel een verband tussen positieve dromen en de uitkomst van een test die de peace of mind van de studiedeelnemers bepaalde. Hoe meer innerlijke rust de studiedeelnemers rapporteerden, hoe positiever waren hun dromen.


Dromen zijn graadmeter van geestelijke gezondheid


Dromen zijn graadmeter van geestelijke gezondheidPeace of mind
Psychologen meten innerlijke rust door mensen uitspraken te overleggen als "I feel content and comfortable with myself in daily life" en "The way I live brings me feelings of peace and comfort". Vervolgens vragen ze de mensen of ze zich in die uitspraken herkennen.

Peace of mind is een rustiger en kalmer gevoel dan wat de de meeste mensen onder 'geluk' verstaan. Hoewel ook westerlingen innerlijke rust waardevol vinden, is het in Oosterse culturen belangrijker dan in Westerse. [J. Happiness Stud. 2013 14:571-90.]

Bron:
Sci Rep. 2018 Aug 24;8(1):12762.

Meer:
Vitamine B6, de droomvitamine (16-1-2016)
Droom wat je wilt met DMAE (6-4-2014)


Met een positieve levenshouding leef je langer Tevreden mensen leven langer Vasthouden aan positieve gevoelens bij tegenslag verlengt levensduur

Met een positieve levenshouding leef je langer
Ben je energiek, gelukkig en heb je plezier in het leven? Ben je optimistisch en heb je gevoel voor humor? Als je die vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan sta je positief in het leven - en leef je volgens biopsychologen van University College London langer met een minder positieve levenshouding.

Tevreden mensen leven langer
Als het leven je heeft gebracht wat je wilde, dan is je sterftekans lager - en leef je dus waarschijnlijk langer - dan als je ontevreden bent met wat het leven je tot dusver heeft gegeven.

Vasthouden aan positieve gevoelens bij tegenslag verlengt levensduur
Psychologische stress is ongezond, en verkort volgens legio wetenschappelijke studies de levensduur. Tenminste, als je daar niet mee kunt omgaan.