Opgepoetst: 20-12-2021
Opgeladen: 25-3-2012
Opgeborgen in: Psychologie, Langer leven & psychologie
Translation: Contented people live longer (22-4-2012)

Tevreden mensen leven langer

Als het leven je heeft gebracht wat je wilde, dan is je sterftekans lager - en leef je dus waarschijnlijk langer - dan als je ontevreden bent met wat het leven je tot dusver heeft gegeven. Koreaanse epidemiologen, verbonden aan Yonsei University, ontdekten het verband tussen levensduur en life satisfaction toen ze tweeduizend 55-plussers langer dan tien jaar volgden.


Tevreden mensen leven langer


Jonge ouderen
De onderzoekers bouwden voor op het werk van de Amerikaanse psycholoog Bernice Neugarten. Neugarten onderzocht psychologische processen in oudere volwassenen. Ze is de bedenker van de term jonge ouderen - de 55-plussers die maatschappelijk en cultureel actiever worden als het einde van hun maatschappelijke loopbaan in zicht komt. Ze gaan gezonder gaan leven, gaan meer lezen, gaan cursussen volgen of worden lid van een politieke partij. Voor de 'jonge ouderen' begint een nieuwe levensfase.

In 1961 ontwierp Neugarten de life satisfaction index. [J Gerontol. 1961 Apr;16:134-43.] Dat was een vragenlijst waarmee psychologen kunnen meten hoe tevreden ouderen met hun leven zijn.

Studie
De Koreanen gebruikten een aangepaste versie van die vragenlijst, en ondervroegen er in 1994 zo'n tweeduizend 55-plussers mee. Op de lijst stonden uitspraken als 'Als ik mijn leven overnieuw kon doen, dan zou ik niets veranderen' en 'In mijn leven heb ik alles gekregen wat ik wilde'. De 55-plussers moesten aangeven in hoeverre ze het met die uitspraken eens waren.

Resultaten
In 2005, dus 11 jaar later, keken de onderzoekers wie van de deelnemers nog in leven waren. Zo konden ze achterhalen dat een hoge mate van life satisfaction bij mannen [eerste tabel hieronder] en bij vrouwen [tweede tabel onder] de sterftekans verkleinde. Vooral bij de vrouwen was de trend sterk.


Tevreden mensen leven langer


Tevreden mensen leven langer


Tevreden mensen leven langer


Tevredenheid met het leven beschermde vooral de gezondheid van hart en bloedvaten, maar de Koreanen sluiten niet uit dat het positieve effect van life satisfaction zich ook uitstrekt tot andere systemen.

Conclusie
"Further studies are necessary to describe the relationship between life satisfaction and mortality risk for a wider range of diseases", aldus de onderzoekers.

Bron:
BMC Public Health. 2012 Jan 19;12:54.

Meer:
Voel je goed, dan leef je langer (19-2-2012)
Slimme en stabiele mannen leven langer (3-12-2011)
Vergeef en leef langer (30-9-2011)


Autonome mensen leven langer Optimisme verlengt levensduur met 15 procent Het geheim van een gezonde oude dag? Boosheid de baas blijven

Autonome mensen leven langer
Als je leven een auto is, zit jij dan zelf achter het stuur? Als je op die vraag naar waarheid met een welgemeend 'ja' kunt antwoorden, dan is de kans groot dat je nog een lang leven voor je hebt.

Optimisme verlengt levensduur met 15 procent
Epidemiologen weten al jaren dat optimisten langer leven dan zwartkijkers.

Het geheim van een gezonde oude dag? Boosheid de baas blijven
Ouder worden is inherent aan het verliezen van mensen waarvan je houdt en het opgeven van dingen die belangrijk voor je zijn. De logische emotionele gevolgen daarvan zijn verdriet en boosheid.