Opgepoetst: 22-3-2022
Opgeladen: 22-6-2015
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Daily weighing helps slimming and prevents overweight (28-7-2015)

Elke dag wegen maakt slanker en voorkomt overgewicht

Afslankpogingen worden succesvoller als mensen zich dagelijks wegen, en de resultaten opsturen naar begeleiders. Hoewel slechts een kleine groep in staat is om via die aanpak meerdere kilo's af te vallen, is een bescheiden gewichtsverlies op die manier prima mogelijk. Dat schrijven gezondheidswetenschappers van de University of Minnesota in de VS in de Journal of Obesity.


Elke dag wegen maakt slanker en voorkomt overgewichtStudie
De onderzoekers gaven een groep van enkele tientallen proefpersonen een weegschaal, en vroegen de proefpersonen om zich bijna dagelijks te wegen. De proefpersonen moesten hun lichaamsgewicht vervolgens dagelijks mailen naar de onderzoekers, die de proefpersonen met grafiekjes vertelden hoe hun gewicht zich ontwikkelde. De proefpersonen probeerden om in een jaar 10 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen.

Als de proefpersonen vergaten te mailen, dan kregen ze een herinnering. Werden de proefpersonen dikker, dan kregen ze het advies om wat minder te eten, en bijvoorbeeld minder te snacken of calorierijke desserts achterwege te laten. De onderzoekers noemen hun aanpak van wegen-rapporteren-feedback de Caloric Titration Method [CTM].

Een controlegroep van dikke proefpersonen kreeg het advies om af te vallen, en verder niets.

Resultaten
De proefpersonen in de controlegroep bleven op gewicht, maar de proefpersonen in de Caloric Titration Method-groep verloren gemiddeld een paar kilo.

In de experimentele groep slaagde slechts 9 procent van de deelnemers er in om 10 procent van het lichaamsgewicht te verliezen. De meeste proefpersonen haalden de doelstelling dus niet, maar de onderzoekers spreken desondanks van een succes. Ook een gering gewichtsverlies maakt dikke mensen gezonder, vinden ze.


Elke dag wegen maakt slanker en voorkomt overgewichtToen het jaar voorbij was, kregen ook de proefpersonen in de controlegroep gedurende een jaar de behandeling met de Caloric Titration Method.

Bij de proefpersonen in de experimentele groep ging de behandeling door, maar het doel veranderde van gewichtsverlies in het vasthouden van het nieuwe lichaamsgewicht.


Elke dag wegen maakt slanker en voorkomt overgewichtConclusie
"This study tested a low-cost and low-intensity intervention that can be disseminated easily through the internet", schrijven de onderzoekers. "This type of program would be feasible for healthcare practitioners to carry out with a moderate number of patients, allowing them to allocate their time to those that require more support."

"From the patient's perspective, this would enable one to manage one's own weight while knowing that the process is being overseen. Most importantly, the small weight losses achieved with using the CTM were maintained during the second year of the study."

Bron:
J Obes. 2015;2015:763680.

Meer:
Dagelijks wegen houdt je op gewicht (30-11-2012)


Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies Eet meer noten, word slanker

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Overgewicht is niet gezond, en obesitas al helemaal niet. Als je meer weegt dan zou moeten, en probeert af te slanken, dan is dat dus alleen maar toe te juichen.

Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies
Grofweg 30 procent van de wereldbevolking is te dik. Wetenschappers zoeken naar een eenvoudige, makkelijke en effectieve manier om daaraan iets te doen.

Eet meer noten, word slanker
Als mensen een beetje meer noten gaan eten, worden ze op de langere termijn niet dikker, maar slanker.