Opgeladen: 30-5-2023
Opgeborgen in: Visolie, Cosmeceuticals
Translation: EPA reduces eczema (31-5-2023)

EPA reduceert eczeem

Suppletie met een fikse dosis EPA vermindert eczeem. Dat ontdekten onderzoekers van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran toen ze 24 kinderen met eczeem gedurende een maand elke dag een supplement gaven met 500 milligram EPA.


Suppletie met een fikse dosis EPA vermindert eczeem. Dat ontdekten onderzoekers van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran toen ze 24 kinderen met eczeem gedurende een maand elke dag een supplement gaven met 500 milligram EPA.


Studie
Bahador Mirrahimi experimenteerde met 48 kinderen tot 18 jaar, die allemaal last hadden van atopische dermatitis en daarvoor behandeld werden met medicijnen zoals gels met hydrocortison-acetaat. De ouders van de kinderen kregen het advies om 1-3 keer per week vis op tafel te zetten.

Mirrahimi verdeelde de kinderen in 2 groepen. De enge groep slikte gedurende een maand dagelijks een placebo, de andere groep slikte verspreid over de dag 2 capsules met elk 250 milligram EPA. In totaal consumeerden de kinderen in deze groep dus 500 milligram EPA per dag.

Resultaten
De onderzoekers gaven de ernst van de eczeem een score [SCORAD] op basis van de oppervlakte van de aangetaste huid, de intensiteit van het eczeem en de klachten die de kinderen rapporteerden. In beide groepen daalden de scores, maar in de EPA-groep was die daling significant sterker.


EPA reduceert eczeem


EPA reduceert eczeem


Van alle kinderen die corticosteroïden gebruikten, gebruikte in de placebogroep na 4 weken nog 64 procent nog medicatie. In de experimentele groep was dat 33 procent.

Mechanisme
Mirrahimi vermoedt dat EPA de omega-6-vetzuren verdringt. Normaliter zetten enzymen die omega-6-vetzuren om in ontstekingsfactoren. Als diezelfde enzymen EPA omzetten, ontstaan verbindingen die geen ontstekingen aanjagen.

Bron:
J Pediatr Pharmacol Ther. 2023;28(1):29-35.

Meer:
EPA, DHA en GLA bestrijden acne (26-6-2020)
Visolie helpt tegen ernstige acne (21-1-2014)
De zon in? Visolie beschermt je huid (22-2-2009)


Supplement met visolie verhoogt calorieverbruik in rust met tien procent Visolie vertweevoudigt toename van kracht door krachttraining Waarom je supplementen met visolie misschien beter 's morgens kunt innemen

Supplement met visolie verhoogt calorieverbruik in rust met tien procent
Als sporters hun eetlust onder controle hebben, kunnen ze sneller lichaamsvet verliezen als ze dagelijks 2 grote visoliecapsules innemen.

Visolie vertweevoudigt toename van kracht door krachttraining
Niet alle zestigplussers die trainen met gewichten, maar ook jongere mensen hebben baat bij supplementen met visolie.

Waarom je supplementen met visolie misschien beter 's morgens kunt innemen
Suppletie met omega-3-vetzuren is misschien zinvoller als je het supplement in kwestie 's morgens inneemt dan als je dat 's avonds doet.