30.07.2015

Fitness foods maken je dik

Legio mensen die willen afslanken leggen zichzelf beperkingen op als het om eten gaat. Ze worden restrained eaters. Volgens de gezondheidswetenschappers Joerg Koenigstorfer en Hans Baumgartner kunnen voedingsbedrijven de wilskracht van die mensen eenvoudig breken, en ze alsnog overhalen om teveel te eten. De bedrijven hoeven hun voedingsmiddelen alleen maar te presenteren als fitness foods.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de Technical University of Munich in Duitsland en Pennsylvania State University in de VS, bestudeerden het effect van fitness branding op eetgedrag. In hun publicatie, die onlangs verscheen in de Journal of Marketing Research, beschrijven ze hun experimenten met een groep studenten van van gemiddeld 19 jaar.

In een experiment verdeelden de onderzoekers de studenten in twee groepen. Alle groepen kregen een zak met een mix van rozijnen en nootjes. Bij de ene groep stond er op de zak niets bijzonders, maar de andere kreeg exact dezelfde nootjes en rozijnen in een zakje waar "Fitness Snack" op stond - plus een paar sportschoenen.Fitness foods maken je dikResultaten
Nou zijn noten en rozijnen niet de ongezondste dingen die je kunt eten, al is de calorische waarde aan de hoge kant. Maar door de notenmix te verpakken in een zakje waar "Fitness Snack" en een paar sportschoenen op stonden, gingen de studenten die hun eetgedrag binnen de perken hielden - de restrained eaters - er meer van eten. Dat vertelt de figuur hieronder.Fitness foods maken je dikIn een ander experiment lieten de onderzoekers hun proefpersonen, nadat ze uit hun zakjes met de "Trail Mix" of de "Fitness Snack" hadden opgegeten wat ze wilden, fietsen. Je ziet hieronder dat de geremde eters minder gingen fietsen nadat ze nootjes van de "Fitness Snack" hadden gegeten.Fitness foods maken je dikConclusie
"Restrained eaters want to manage their weight, but their weight control behaviors are not always successful", schrijven Koenigstorfer en Baumgartner.

"Fitness branding in food marketing can exacerbate this problem because fitness cues make eating dietary permitted food compatible with weight control, and increased consumption of fitness-branded food may even serve as a substitute for actual physical activity."

Bron:
Journal of Marketing Research: February 2016, Vol. 53, No. 1, pp. 124-138.

Meer:
Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet (28-8-2011)