Opgeladen: 6-12-2017
Opgeborgen in: Langer leven & leefstijl, Koolhydraatarm dieet
Translation: Not yet

Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieet

Voordat ons dieet vooral uit granen bestond, aten mensen vlees, vis en groenten, zegt de paleo-beweging. De energie kwam vooral uit vetten en eiwitten, en maar voor een klein deel uit koolhydraten. Dankzij zo'n dieet bleven mensen gevrijwaard van ziekten als ze ouder werden. De chronische ziekten zoals wij die nu kennen, en die op middelbare leeftijd de kop gaan opsteken, kwamen nauwelijks voor. Is de theorie. En die kan kloppen, suggereert een dierstudie die onderzoekers van het Amerikaanse Buck Institute for Research on Aging publiceerden in Cell Metabolism.

Studie

De onderzoekers experimenteerden met 3 groepen mannelijke C57BL/6-muizen van een jaar oud.


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieetZe gaven een groep [Control; C] standaardvoer waarvan de energie voor 65 procent uit koolhydraten kwam, een tweede groep [Low carb; LC] voer dat voor 70 energieprocent uit vet bestond, en een derde groep [Keto; K] dat voor 89 energieprocent uit vet bestond. Alle muizen kregen dagelijks evenveel kilocalorieën.

Resultaten
De maximale levensduur was in de keto-groep niet veel langer dan in de controlegroep. De mediaan van de levensduur - zeg maar: de gemiddelde levensduur - was in de keto-groep echter bijna 14 procent langer dan in de controlegroep. Dat kwam vooral door een reductie van de kans op kanker.


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieet


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieetEen maand nadat de proef was gestart, en toen de proef op z'n einde liep [en de muizen hoogbejaard waren] legden de onderzoekers een speeltje in de kooi van de dieren, en keken vervolgens hoeveel tijd de muizen het nieuwe ding bestudeerden. Nieuwsgierigheid is een kenmerk van jonge hersenen, en die was in de ketogroep groter dan in de andere groepen.

De hoogbejaarde muizen in de ketogroep hadden meer kracht in hun poten dan de andere dieren.


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieet


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieetToen de onderzoekers de bejaarde muizen een stuk lieten rennen, bleken de dieren in de ketogroep significant sneller dan de andere dieren.

De dieren in de ketogroep waren op hoge leeftijd een stuk gespierder dan de andere muizen. Het ketodieet beschermde hun spieren tegen verouderingsgerelateerde afbraak.


Kerngezond stokoud worden dankzij een koolhydraatarm dieetConclusie
"This study demonstrates that energy-controlled high-fat low carbohydrate diets are not detrimental to health, but rather a keto diet extends lifespan and slows age-related decline in physiological function in mice", concluderen de onderzoekers.

"Future studies are warranted to further investigate the mechanisms through which this diet works and to optimize diet composition and feeding approaches to further extend healthspan."

Bron:
Cell Metab. 2017 Sep 5;26(3):539-46.

Meer:
Veroudering vertragen zonder rigoureus dieet door suppletie met ketonen (1-2-2017)
Verminder het aantal maaltijden per dag, en verouder langzamer (4-12-2014)
Dierstudie: ketodieet remt groei hersentumoren (6-1-2013)


Glucosamine imiteert het effect van een koolhydraatarm dieet

Hoe een koolhydraatarm dieet veroudering vertraagt

Koolhydraatarm dieet remt veroudering en maakt gezonder

Glucosamine imiteert het effect van een koolhydraatarm dieet
En verlengt volgens deze Zwitsers/Duitse onderzoekers dus de levensduur. Van muizen.

Hoe een koolhydraatarm dieet veroudering vertraagt
Als mensen lijken op het aaltje Caenorhabditis elegans, dan zouden ze stokoud kunnen worden als ze de koolhydraten zoveel mogelijk uit hun dieet knikkeren, en daarbij ook nog eens pillen met antioxidanten als vitamine E en C en N-acetylcysteine laten staan.

Koolhydraatarm dieet remt veroudering en maakt gezonder
Humaan onderzoek. "A nutritional program recommendation originally designed to treat chronic diseases of aging led to weight loss and metabolic changes currently thought to be beneficial in reducing the aging process."