04.12.2014

Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag

Als je langer wilt leven, of je kans op chronische ziekten als diabetes type-2, Parkinson of Alzheimer wilt verminderen, verminder dan het aantal maaltijden dat je per dag gebruikt. Volgens Mark Mattson van het Amerikaanse National Institute on Aging is het menselijke lichaam niet goed berekend op een voedingspatroon waarbij je drie maaltijden per dag gebruikt, en tussendoor ook nog eens allerlei snacks naar binnenwerkt.

Altijd maar eten
In de goede ouwe steentijd aten mensen waarschijnlijk pas aan het einde van de dag. 's Ochtends vertrokken de dertien gezonde mannen om te gaan jagen, en 's avonds keerden ze alle elf weer terug. Met een geplet konijn, dat onder een mammoet was gekomen en die de mannen na zeven uur rondsjokken hadden gevonden.

De mannen braadden de stukjes vlees die ze uit het kadaver konden lospeuteren, en de hele stam peuzelde die op - samen met de noten, de knollen, de bessen, de zaden en de paddenstoelen die de vrouwen hadden verzameld, en de vissen en de slakken die de kinderen in de rivier hadden gevangen.

Duizenden jaren later zouden romantici gaan verkondigen dat onze stoere verre voorouders leefden van de jacht, en elke dag wolharige neushoorn en eland aten.

De landbouw, de voedingsindustrie en de koelkast hebben onze voedingsgewoonten drastisch veranderd. Nu eten we eigenlijk de hele dag door - op de manier die Mattson in de figuur hierboven met een A heeft aangeduid. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Nov 25;111(47):16647-53.] Dat is niet zoals onze verre voorouders uit de steentijd aten. Die aten waarschijnlijk maar een beperkt aantal uren per dag.


Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag



Ons lichaam is niet op dat moderne eetpatroon berekend, suggereert een toenemend aantal experimentele studies. In dat moderne eetpatroon eten we ongeveer 8 uur per dag niet. Als je die periode verlengt tot 16 uur [C], vermindert je kans op ziekten als diabetes type-2, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Als je die ziekten al hebt, dan worden ze door zo'n paleo-achtig voedingspatroon verzacht. Als je de dierstudies mag geloven.

Perioden van vasten zorgen ervoor dat je cellen zich gaan repareren en toxines verwijderen. Tegelijkertijd schakelen ze over op vet als brandstof. Zo vertraag je verouderings- en slijtageprocessen, en voorkom je overgewicht.

Langer leven

Terwijl onderzoekers als Mattson de medische mogelijkheden van intermittent fasting verkennen, gaat het fundamenteel antiverouderingsonderzoek met fruitvliegjes, aaltjes en muizen door. In Aging verscheen een paar maanden geleden een hele leuke [Aging (Albany NY). 2014 Aug;6(8):621-44.], die bovendien naadloos aansluit bij de analyse van Mattson.

In dat onderzoek gaven microbiologen van de University of South Florida aaltjes beta-hydroxy-butyrate [beta-HB], en zagen dat de diertjes daardoor 20 procent langer konden leven.


Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag



Parkinson
De onderzoekers herhaalden hun proeven met CL4176-aaltjes die het eiwit alpha-synuclein aanmaakten. Bij de ziekte van Parkinson hoopt een verkeerde versie van dat eiwit zich op in hersencellen, waardoor die afsterven. De suppletie met beta-hydroxy-butyrate verminderde de ophoping van alpha-synuclein en verlengde de levensduur van de aaltjes.


Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag



Nou kun je beta-hydroxy-butyrate kopen als supplement, maar je maakt diezelfde stof ook zelf aan als je vetten verbrandt. Beta-hydroxy-butyrate is een keton, en als je vast of een low carb-dieet volgt, stijgt de concentratie van het goedje. Een verhoogde concentratie van beta-hydroxy-butyrate in je hersenen veroorzaakt een helder en opgetogen gevoel.


Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag


Veroudering vertragen door minder maaltijden per dag



Meer:
Razendnel afslanken zonder spierverlies door combinatie van deeltijdvasten en cardio (17-1-2014)
Evenveel eten in korter tijdsbestek maakt slanker (6-6-2012)
Eet alleen 's avonds koolhydraten en val sneller af (13-7-2011)