Opgeladen: 14-4-2017
Opgeborgen in: Gevaarlijke supplementen, Aphanizomenon flos-aquae, Testuitslagen
Translation: No translation yet

Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquae

Als er in bodybuildingssupplementen extracten van Aphanizomenon flos-aquae zitten, dan is hun dosering meestal zo benepen dat ze geen effect op de spiergroei zullen hebben. In dit geval is dat een goede zaak, en beschermt de krenterigheid van de supplementenindustrie de gezondheid van de consument. Vraag het maar aan de Duitse toxicologen die tien producten met Aphanizomenon flos-aquae analyseerden.

Microcystins
Blauwalgen - of cyanobacteriën, zoals biologen liever zeggen - maken een kleine honderd verschillen microcystins aan. Hieronder zie je daar eentje van: het verdraaid giftige microcystin-LR. Door die microcystins zijn blauwalgen zo verraderlijk, en moeten autoriteiten in warme zomers soms zwemmers ontraden om te zwemmen in waterpartijen waar veel cyanobacteriën groeien.


Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquae
Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquaeNou zijn Spirulina platensis, Chlorella pyrenoidosa en Aphanizomenon flos-aquae ook cyanobacteriën. En die zijn op de markt als supplement. Bevatten die ook microcystins? Die vraag wilden de Duitsers beantwoorden. Ze werkten in opdracht van de consumentenorganisatie Stiftung Warentest.

Studie
De onderzoekers kochten 3 chlorellasupplementen, 5 spirulinasupplementen en 10 producten met Aphanizomenon flos-aquae, en bepaalden in een lab hoeveel microcystins die bevatten. Om welke producten het ging, zie je hier.

Resultaten
Met de chlorella- en de meeste spirulinasupplementen was niet zoveel mis, maar in de Aphanizomenon flos-aquae-supplementen en 1 spirulinaproduct vonden de Duitsers volgens drie verschillende metingen microcystines [MC]. De hoeveelheid microcystins in het spirulinaproduct stelde weinig voor.


Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquaeGebruikers van die producten zouden, als ze zich hielden aan de aanbevolen dosering, dagelijks enkele microgrammen microcystins binnenkrijgen.


Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquaeEr zijn WHO-normen voor de hoeveelheid microcystins die baby's, kinderen en volwassenen via drinkwater mogen binnenkrijgen. Als de onderzoekers die normen toepassen op hun onderzoeksuitkomsten, dan blijkt dat volwassen gebruikers bij tweederde van de geteste Aphanizomenon flos-aquae-supplementen meer microcystins binnenkrijgen dan volgens de WHO verantwoord is.


Teveel gifstoffen in twee van de drie supplementen met Aphanizomenon flos-aquaeConclusie
"In light of the findings, the distribution and commercial sale of Aphanizomenon flos-aquae products, whether pure or mixed formulations' for human consumption appear highly questionable", schrijven de onderzoekers.

Binnenkort meer.

Bron:
Toxicol Appl Pharmacol. 2012 Dec 1;265(2):263-71.

Meer:
Arsenicum en lood in de supplementen van overleden militair (10-9-2013)
Arsenicumvergiftiging door 'excessief gebruik' van supplementen (8-9-2013)
Zinksupplementen verontreinigd met cadmium (26-8-2007)


Vitamine B-supplement tjokvol anabole steroïden
Dit product kun je maar beter laten staan...

Er zitten zware metalen in je eiwitshake
In sommige Amerikaanse eiwitsupplementen zitten schrikbarend veel potentieel gevaarlijke zware metalen, ontdekte de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports.

Sporen van THC en boldione in Tribulus terrestris-supplementen
Tsjechische labs ontdekken ook progesteron, glibenclamide, en Aconitum in supplementen voor bodybuilders.