Opgeladen: 26-1-2023
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Thee
Translation: Tea protects against glioma (27-1-2023)

Theedrinker beschermt zichzelf tegen glioom

Theedrinkers hebben misschien minder kans op glioom - een vaak slecht behandelbare vorm van hersenkanker - dan niet-theedrinkers. Dat suggereert een Indonesische metastudie.


Theedrinker beschermt zichzelf tegen glioom


Studie
Raymond Pranata, verbonden aan de Universitas Pelita Harapan in Indonesië, verzamelde 13 epidemiologische studies waarin onderzoekers hadden geprobeerd om het effect de inname van van koffie en thee op glioom te meten. In zijn publicatie, die in 2023 verscheen in de British Journal of Nutrition, veegde hij de uitkomsten samen en analyseerde hij ze opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten een trend dat koffiedrinkers minder kans op glioom hadden dan niet-koffiedrinkers, maar dat verschil was niet statistisch significant.

Wel statistisch significant was het verschil tussen de kans glioom bij de theedrinkers en de kans bij studiedeelnemers die geen of weinig thee dronken. Dat vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Theedrinker beschermt zichzelf tegen glioom


Theedrinker beschermt zichzelf tegen glioom


Hoe meer koppen thee de studiedeelnemers dronken, hoe geringer was hun kans op glioom.

Mechanisme
Polyfenolen als ECG en EGCG in thee remmen ontstekingen en de ontwikkeling van kankercellen. Bovendien hebben ze een antioxidante en - in fundamenteel onderzoek - een kankerremmende werking.

In kankercellen is vaak het gen voor O6-methylguanine-DNA-methyltransferase niet meer actief omdat er methylgroepen aan vastgeplakt zijn. In reageerbuisonderzoek schroeven kankercellen nadat ze zijn blootgesteld aan EGCG die methylgroepen van het gen er af, waardoor het weer actief wordt. "Higher O6-methylguanine-DNA-methyltransferase activation is postulated to protect against the development of various cancers, including glioma", schrijven de onderzoekers.

Conclusie
De onderzoekers benadrukken dat de uitkomsten van hun metastudie zwaar leunen op cohortstudies. "Confounders are present in the observational studies on lifestyle, and these confounders might not be adequately reported and adjusted", schrijven ze.

Dat betekent dat je de uitkomsten van deze studie voorlopig nog even met een korrel zout moet nemen.

Bron:
Br J Nutr. 2022 Jan 14;127(1):78-86.

Meer:
Voedingspatroon met noten en bonen geeft glioom minder kans (15-1-2023)
Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren (10-5-2014)


Kop groene thee per dag halveert sterftekans van vrouwen met eierstokkanker Zeker in combinatie met quercetine remt groene thee prostaatkanker Kankerremmer in groene thee lijkt effectief in humane studie

Kop groene thee per dag halveert sterftekans van vrouwen met eierstokkanker
Vrouwen met een vorm van eierstokkanker die elke dag een kop groene thee drinken hebben de helft minder kans om te overlijden dan vrouwen die geen thee drinken.

Zeker in combinatie met quercetine remt groene thee prostaatkanker
Dierstudie.

Kankerremmer in groene thee lijkt effectief in humane studie
Hoe meer EGCG vrouwen met borstkanker opnemen uit een supplement met groene thee, hoe minder snel groeien hun tumoren.