Opgeladen: 15-1-2023
Opgeborgen in: Bonen, Kanker voorkomen & overleven, Noten
Translation: High intake of nuts and legumes protects against brain cancer (16-1-2023)

Voedingspatroon met noten en bonen geeft glioom minder kans

Glioom is een gelukkig zeldzame, maar moeilijk te behandelen vorm van kanker in de hersenen. Een kleine epidemiologische studie suggereert dat een voedingspatroon met relatief veel bonen en noten de kans op een glioom kan verminderen.


Voedingspatroon met noten en bonen geeft glioom minder kans


Studie
Onderzoekers van Tehran University of Medical Sciences in Iran publiceerden in 2021 een onderzoek waaraan 128 mannen en vrouwen, bij wie oncologen zojuist een glioom hadden gevonden, hadden meegewerkt.

Aan de hand van vragenlijsten bepaalden de onderzoekers het voedingspatroon van de patiënten. Dat deden ze ook bij een controlegroep van 256 studiedeelnemers die vrij van kanker waren maar qua sexe en leeftijd leken op de patiënten.

Resultaten
Hoe meer bonen en noten de studiedeelnemers consumeerden, hoe geringer was de kans op glioom.


Voedingspatroon met noten en bonen geeft glioom minder kans


Nu zou het kunnen dat bonen en noten een onderdeel zijn van een gezonde leefstijl, en dat deze studie het effect van die gezonde leefstijl meet. De onderzoekers poetsten daarom zoveel mogelijk van die andere leefstijlfactoren weg, maar constateerden dat daardoor de beschermende werking van noten en bonen niet afnam.

Mechanisme
De Iraniërs weten niet hoe bonen en noten de kans op glioom zouden moeten verminderen. Ze wijzen op een Chinese in vitro-studie waarin volgens computermodellen lectines in bonen kankercellen kunnen doden, [Cell Prolif. 2013 Feb;46(1):86-96.] en op een Italiaanse in vitro-studie waarin vitamine E glioomcellen afremt. [Free Radic Biol Med. 2006 Aug 1;41(3):464-72.] Noten zijn een goede voedingsbron van vitamine E.


Voedingspatroon met noten en bonen geeft glioom minder kans


Epidemiologie
Epidemiologisch onderzoek kan verbanden vinden, maar niet elk verband in een epidemiologische studie is een oorzakelijk verband. Dat bezwaar geldt dubbel en dwars voor het Iraanse onderzoek. Dat is een case control study.

Epidemiologen bestuderen in case control-studies vaak mensen die zojuist een uitermate vervelend bericht hebben gekregen. Je kunt verwachten dat ze onder de indruk zijn en zich wellicht afvragen wat ze hebben gedaan om dit over zich af te roepen.

Vraag je aan deze mensen of ze hun leefstijl willen beschrijven, dan is het heel goed mogelijk dat ze hun antwoorden laten kleuren door rondzingende ideeën over wat gezond is en wat niet. Dat is maakt dat enige omzichtigheid met de interpretatie van case control studies op z'n plaats is.

Bron:
Nutr Cancer. 2021;73(5):760-6.

Meer:
Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren (10-5-2014)


Forse reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag Walnoot remt borstkankercel Noten halveren sterftekans bij darmkanker

Forse reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag
Mannen die dagelijks gemiddeld drie grote eetlepels met erwten, kidneybonen of een andere peulvrucht eten, halveren hun kans op prostaatkanker zo ongeveer.

Walnoot remt borstkankercel
Al enkele uren nadat vrouwen een handjevol walnoten hebben gegeten groeien borstkankercellen in hun lichaam minder snel.

Noten halveren sterftekans bij darmkanker
Wat is dat toch met noten? Dat noten passen in een gezond dieet, dat wist je al, en dat mensen die geregeld noten hun kans op kanker verminderen zal je ook niet verbazen.