Opgeladen: 22-1-2012
Opgepoetst: 13-11-2015
Opgeborgen in: Goji, Duursportsupplementen
Translation: Goji protects muscle cells against exhaustion (21-2-2012)

Goji beschermt spiercellen tegen uitputting

Gojibessen [Lycium barbarum] hebben misschien een antikatabole werking. Dat blijkt uit een Chinese dierstudie die verscheen in het obscure Journal of Medicinal Plants Research.

Studie
In het onderzoek kregen mannelijke ratten suikerketens 30 dagen lang uit de gojibes door hun voer. De groep Lycium barbarum I kreeg voer dat voor 0.5 procent uit goji-extract bestond. Bij de groepen Lycium barbarum II en Lycium barbarum III was dat respectievelijk 1 en 1.5 procent. Na die periode van suppletie moesten de ratten gedurende een week dagelijks zwemmen totdat ze letterlijk niet meer konden, en kopje-onder gingen.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers in het bloed van de dieren de activiteit [CK] en de concentratie van het enzym creatinekinase [CK-MB]. Hoe meer daarvan er na inspanning in het bloed zit, des te meer zijn de spiercellen beschadigd. Via beschadigde membranen van spiercellen lekt het enzym de bloedbaan in.

Ratten in de Normal control-groep zwommen niet en kregen ook geen goji-extract. De dieren in de Exhausted swimming-groep zwommen wel, maar kregen geen goji-extract.


Goji beschermt spiercellen tegen uitputting


Goji beschermt spiercellen tegen uitputting


Goji beschermt spiercellen tegen uitputting


Resultaten
De suppletie beschermde ook de hartspier, schrijft onderzoeker Shao JiPing. "In exhausted swimming model rats, the myocyte apoptosis occurred after T lymphocyte infiltration in myocardium. A large areas of myocytes lytic necrosis was detected. However, in Lycium barbarum-extract pre-treatment rats, some symptoms were markedly improved."

Conclusiie
"Our results indicated that Lycium barbarum extract could reduced serum CK and CK-MB activities and reduce fatigue in exhausted swimming rats", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Journal of Medicinal Plants Research Vol. 5(14), pp. 3335-3337, 18 July, 2011.

Meer:
Nog een dierstudie: goji verbetert uithoudingsvermogen (19-1-2012)
Goji-polysaccharides verbeteren duurvermogen (10-1-2012)
Gojibes is antioestrogeen (1-6-2010)


Spirulina verbetert prestaties hardlopers
Humaan onderzoek.

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen
Nog een humane studie.

Verbeterde vetverbranding door MCT's verhoogt uithoudingsvermogen wielrenners
Studie is betaald door producent MCT's.