Opgeladen: 26-9-2020
Opgeborgen in: HMB
Translation: Meta-study negative about efficacy HMB (27-9-2020)

Metastudie negatief over werkzaamheid HMB

HMB werkt niet. Dat oordeel vellen Canadese bewegingswetenschappers van McMaster University in een metastudie die is verschenen in Nutrients. Maar als wij, de samenstellers van dit gratis webmagazijn, een blik op de figuren in de studie werpen, zijn we vooralsnog niet van zins om dit standpunt over te nemen.

Studie
De onderzoekers traceerden in de wetenschappelijke literatuur 11 studies die ze goed genoeg vonden. De onderzoekers keken uitsluitend naar studies waarin proefpersonen trainden met gewichten, en niet ouder waren dan 50. Studies waarin volgens de Canadezen niet netjes genoeg werd gemeten, of niet zorgvuldig genoeg waren opgeschreven of korter dan 3 weken duurden, kwamen niet in aanmerking.

Dat gold ook voor cross over-studies.

Resultaten
Suppletie met HMB leidde tot een significante toename van het lichaamsgewicht. Er was ook een trend dat HMB leidde tot een toename van de vetvrije massa, maar die was in de gebruikte studies net niet significant.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Metastudie negatief over werkzaamheid HMB


Wat de lichaamskracht betreft, er was een trend dat HMB-suppletie leidde tot een toename van de lichaamskracht - maar die toename maar die was weer niet statistisch significant.


Metastudie negatief over werkzaamheid HMB


Conclusie
De onderzoekers zijn opmerkelijk negatief over HMB. "There is no rationale for prescription of HMB as a supplement to improve body composition caused by resistance training in young subjects", schrijven ze.

"In addition, effects on strength were also not significant."

"Our results [...] show that HMB is not an effective anabolic supplement."

Wijzelf vragen ons af of dat harde oordeel wel gerechtvaardigd is. Voor een supplement dat niet werkt zijn er toch wel heel errug veel studies die concluderen dat HMB wel degelijk iets doet. Een attente lezer stuurde ons zojuist nog zo'n studie toe. Daarover schrijven we morgen.

Bron:
Nutrients. 2020 May 23;12(5):1523.

Meer:
HMB werkt, zegt metastudie (14-7-2020)
3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey (18-4-2020)
Combinatie creatine en HMB verbetert prestaties van roeiers, wielrenners en hardlopers (11-1-2020)


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey HMB maakt sporters fitter en sneller

Combinatie van krachttraining en HMB Free Acid: meer spierkracht, groeihormoon, IGF-1 en testosteron
Als jonge mannen gaan krachttrainen, versnelt suppletie met 3 gram HMB Free Acid de toename van hun spierkracht.

Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey
Onderzoekers van Aarhus University Hospital ontdekten dat je de anabole werking van soja-eiwitten op het niveau van whey kunt tillen als je soja-eiwit combineert met drie gram HMB.

HMB maakt sporters fitter en sneller
Roeiers, hardlopers, zwemmers, wielrenners en andere duursporters krijgen meer uithoudingsvermogen als ze elke dag 3 gram HMB gebruiken.