Opgeladen: 23-6-2018
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Borstkanker, Kankerpreventie
Translation: High vitamin D levels due to supplementation may protect against breast cancer (24-6-2018)

Hoge vitamine D-spiegel door supplementen beschermt misschien tegen borstkanker

In epidemiologische studies beschermt een relatieve hoge vitamine D-spiegel tegen borstkanker, maar dat geldt niet voor de trials waarin proefpersonen supplementen met vitamine D slikken. Maar goed, de dosis in die trials is dikwijls bescheiden, en de concentratie vitamine D in het bloed wordt er niet veel hoger door. Wat gebeurt er als vrouwen een ruimere hoeveelheid vitamine D slikken?

Studie
In PLoS One verscheen onlangs een Amerikaanse meta-analyse waarin onderzoekers die vraag proberen te beantwoorden. De onderzoekers gebruikten de gegevens uit twee trials, waarin een deel van de vrouwen enkele jaren supplementen met vitamine D kregen, en soms ook calcium. In de ene trial kregen de vrouwen dagelijks 1100 IE vitamine D, in de andere 2000 IE vitamine. Dat komt neer op respectievelijk 27.5 microgram en 50 microgram vitamine D per dag.

Die doseringen zijn aan de hoge kant, maar kunnen volgens Amerikaanse en Canadese artsen nog net door de beugel. Bij hogere doses moeten gebruikers zich geregeld door een arts laten testen of allerlei waarden in hun bloed niet ontsporen, vinden ze.

De onderzoekers gebruikten ook gegevens die waren verzameld in een epidemiologische studie, waarin vrouwen enkele jaren werden gevolgd en zelf mochten weten of ze wel of geen vitamine D-supplementen slikten.

In totaal hadden de onderzoekers de beschikking over de gegevens van 5038 vrouwen. Ze waren allemaal 55 of ouder.

Resultaten
In periode dat de trials en de studie liepen, kregen 77 van de 5038 vrouwen de diagnose borstkanker. Dat gebeurde minder vaak bij de vrouwen met veel vitamine D in hun bloed.


Hoge vitamine D-spiegel door supplementen beschermt tegen borstkanker


Hoge vitamine D-spiegel door supplementen beschermt tegen borstkanker


In de vrouwen waarbij de vitamine D-spiegel was opgelopen tot 60 nanogram per milliliter of hoger [da's hetzelfde als 150 nanomol per liter of hoger] was de kans op borstkanker een factor 5 lager dan bij vrouwen met minder dan 20 nanogram vitamine D per milliliter in hun bloed [hetzelfde als minder dan 50 nanomol per liter]. Op het Noordelijk halfrond zijn zulke waarden alleen mogelijk door suppletie.

De onderzoekers keken op ook nog naar het effect van de vitamine D-spiegel at baseline. Zeg maar: de vitamine D-spiegel vlak voordat de suppletie of de epidemiologische studie begon. Ook de baseline-waarden beschermden tegen borstkanker, maar het beschermende effect was minder sterk dan het effect van de vitaminespiegel tijdens de trials of epidemiologische studie.

Conclusie
"The current National Academy of Medicine recommendation of 20 ng/ml (50 nmol/L) is based solely on bone health, yet it is widely used as the target level for all health conditions", schrijven de onderzoekers. "The findings from this study suggest that breast cancer incidence could be substantially reduced by increasing 25(OH)D concentrations well above 20 ng/ml (50 nmol/L)."

"Vitamin D status is a modifiable risk factor for breast cancer, and increasing 25(OH)D concentrations via supplementation at the population level is safe and affordable."

Bron:
PLoS One. 2018 Jun 15;13(6):e0199265.

Meer:
Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA (27-1-2018)
Waarom goede slaap mannen mannelijker maakt, en vrouwen beschermt tegen kanker (21-12-2017)
Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie (19-9-2017)


Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatient

Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker

Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Hoge vitamine D-spiegel verveelvoudigt overlevingskansen kankerpatiënt
Noorse onderzoekers ontdekten dat en hoge vitamine D-spiegel de overlevingskansen van kankerpatienten met een factor drie laat toenemen.

Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker
Meta-studie van Shanghai Seventh People's Hospital.

Vitamine C verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen met borstkanker hebben grotere overlevingskansen als ze veel vitamine C binnenkrijgen. En jazeker, dat mag ook vitamine C in supplementvorm zijn.