19.08.2015

In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster

Volgens biotechnologen van National Chung Hsing University in Taiwan zitten er in Chin-Shin Oolong Tea fenolen die de afgifte van groeihormoon verhogen. In reageerbuis- en dierstudies activeren de verbindingen de receptor voor het hongerhormoon ghrelin.

Chin-Shin Oolong Tea
In Taiwan gebruikt de lokale bevolking Chin-Shin Oolong Tea om in verzwakte mensen honger op te wekken. Omdat het hormoon ghrelin vrijkomt als de maag leeg is, en het lichaam er goed aan doet als het energie binnenkrijgt, vroegen de onderzoekers zich af of er in Chin-Shin Oolong Tea stoffen zitten die de werking van ghrelin imiteren.

Als eerste vergeleken de Taiwanezen de samenstelling van Chin-Shin Oolong Tea met die van een Oolong-thee die geen hongersensaties oproept. Ze vonden in Chin-Shin Oolong Tea twee stoffen die afwezig waren in de andere Oolong-thee.


In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster


Teaghrelin-1

In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster
De onderzoekers noemden die stoffen alvast teaghrelins. Je ziet de structuurformule van teaghrelin-1 hiernaast. Als je de methoxygroep helemaal bovenaan verandert in een hydroxylgroep krijg je teaghrelin-2.

De onderzoekers zijn vervolgens verder gaan experimenteren met teaghrelin-1.

Eetlust
De onderzoekers gaven ratten, die al 2 uur niet hadden gegeten, oraal een dosis van 0, [Control], 2.5 of 7.5 milligram teaghrelin-1 per kilogram lichaamsgewicht. Je ziet hieronder dat de ratten meer gingen eten naarmate ze meer teaghrelin-1 hadden gekregen.


In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster


Groeihormoon
Tenslotte stelden de Taiwanezen cellen uit de hypofyse van ratten in reageerbuizen bloot aan teaghrelin-1. De concentratie was 10-5 M. Je ziet hierboven dat de cellen daardoor meer groeihormoon gingen afgeven. Het effect van teaghrelin-1 was van eenzelfde orde als dat van het peptide GHRP-6 (concentratie: 10-7 M). GHRP-6 is een peptide dat interacteert met de receptor voor ghrelin.

Conclusie
Er zijn nog steeds geen goedgekeurde medicijnen op de markt die via de ghrelin-receptor eetlust stimuleren of de afgifte van groeihormoon verhogen. In trials was hun effect beperkt en bleken ze toch bijwerkingen te hebben. "According to this study, teaghrelins extracted from oolong teas seem to be promising oral agonists of the ghrelin receptor, provided that they undergo necessary clinical trials", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Agric Food Chem. 2014 Jun 4;62(22):5085-91.

Meer:
Dierstudie: elfhonderd procent meer testosteron en driehonderd procent meer groeihormoon door Rubus coreanus (10-8-2013)
Plantaardige groeihormoonbooster werkt soms wel en soms niet (2-3-2012)
Extra veel groeihormoon na krachttraining door beetje melatonine (6-2-2012)