Opgepoetst: 20-8-2021
Opgeladen: 2-5-2012
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Kanker & lichaamsbeweging, Prostaatkanker
Translation: Prostate cancer cells die in the blood of active people (7-6-2012)

In het bloed van actieve mensen gaan kankercellen dood

Beweging beschermt tegen bijna alle soorten kanker - inclusief prostaatkanker. En als je al prostaatkanker hebt, dan kan een megadosis lichaamsbeweging je overlevingskansen fiks vergroten. In 2004 publiceerden fysiologen van de University of California in Los Angeles een studie die de beschermende werking van beweging misschien verklaart. In het bloed van lichamelijk actieve mensen plegen prostaatkankercellen zelfmoord.


In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood


Studie
De onderzoekers maakten dankbaar gebruik van 12 mannelijke deelnemers aan het Adult Fitness Program van de University of Nevada Las Vegas. Ze waren gemiddeld 60 jaar oud en waren al minstens 10 jaar dagelijks fysiek actief. Dat hield in dat ze 5 keer per week een uur intensief bewogen. Ze zwommen baantjes of ze deden aan calisthenics.

Resultaten

De onderzoekers namen bloed van hun proefpersonen af, en deden dat ook van 10 mannen in een niet-actieve controlegroep. Vervolgens stopten ze androgeengevoelige LNCaP-prostaatkankercellen in het afgenomen bloed. De onderzoekers deden dezelfde proef met LN-56-prostaatkankercellen.

LN-56-prostaatkankercellen zijn ontstaan toen wetenschappers in LNCaP-cellen het tumorrepressie-gen p53 uitschakelden. Dat gen wordt actief als een cel verandert in een kankercel. Het p53-gen laat de cel het DNA repareren, stopt de groei van de cel, en laat in noodgevallen de cel zichzelf uitschakelen. [Figuur]

In de eerste figuur hieronder zie je dat in het bloed van de actieve mannen de LNCaP-cellen 33 procent minder snel groeiden. De tweede figuur vertelt dat de kankercellen 371 procent vaker zelfmoord pleegden. Toen de onderzoekers in de LNCaP-cellen keken, zagen ze dat bloed van de actieve mannen de activiteit van het p53-gen verdubbelde.


In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood

In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood


In het bloed van de actieve mannen zat minder IGF-1. Dat is te verwachten, want actieve spieren nemen IGF-1 op uit het bloed. De onderzoekers vermoeden dat de lage IGF-1-spiegel het beschermende p53-gen aanschakelt.


In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood


Conclusie
"These results provide a mechanism explaining the epidemiological data reporting a reduction in prostate cancer risk in men who are physically active", besluiten de onderzoekers.

Bron:
J Appl Physiol. 2004 Feb;96(2):450-4.

Meer:
Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker (12-6-2021)
Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker (12-7-2019)
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)


Intervaltraining vertraagt prostaatkanker Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans Bij dieet met veel walnoten krijgt prostaatkanker minder kans

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.

Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans
Als mannen ervoor zorgen dat ze voldoende selenium binnenkrijgen, kan hun kans op een dodelijke vorm van prostaatkanker fors afnemen.

Bij dieet met veel walnoten krijgt prostaatkanker minder kans
Mannen die veel walnoten eten beschermen zichzelf tegen prostaatkanker.