Opgeladen: 26-2-2023
Opgeborgen in: Insuline, glucose & insulineversterkers, Hart & bloedvaten, Inositol, Lever
Translation: Obese with a fatty liver? This dose of myo-inositol makes you healthier (27-2-2023)

Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder

Suppletie met 4 gram myo-inositol per dag maakt mensen met obesitas gezonder. Hun cholesterol verbetert, hun gevoeligheid voor insuline neemt toe, de bloeddruk vermindert en het lichaamsgewicht neemt af. Bovendien gaat hun lever beter functioneren.


Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder


Inositol
Vooral groenten als bonen, aubergines en spruitkool zijn goede bronnen van inositol. Dat is een groep verbindingen die fysiologen soms aanduiden als 'pseudovitamines'. Myo-inositol is één van deze 'pseudovitamines'.

De precieze biologische functie van inositol in het lichaam is nog niet helemaal bekend, maar we weten uit fundamenteel onderzoek inmiddels wel dat cellen inositol vastplakken aan fosfaatgroepen.

Deze complexen fungeren vervolgens als second messengers. Dat betekent dat ze de signalen van een keur van hormonen doorgeven aan de informatiemoeculen in de celkern. Door de inname van inositol te verhogen, luisteren cellen beter naar hormonen.


Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder


Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder


Studie
Onderzoekers van Tabriz University of Medical Sciences in Iran experimenteerden gedurende 8 weken met 48 obese proefpersonen van 18-55 jaar. Alle proefpersonen hadden een lichte mate van leververvetting of, zoals de onderzoekers noemen, non-alcoholic fatty liver disease.

De helft van de proefpersonen slikte twee keer dag 2 gram myo-inositol. Ze kregen zakjes met poeder dat ze moesten oplossen in een glas water. Dat dronken ze op tijdens de lunch of het avondeten. In totaal consumeerden ze dus 4 gram myo-inositol per dag.

De proefpersonen in de placebogroep deden hetzelfde. In hun sachets zat geen myo-inositol, maar maltodextrine.

Resultaten
Suppletie met myo-inositol verminderde het lichaamsgewicht van de proefpersonen met een kleine 5 kilo. De proefpersonen in de placebogroep verloren iets meer dan 3 kilo.


Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder


De systolische bloeddruk nam in de experimentele groep af met 4 punten, terwijl die in de placebogroep niet significant veranderde. De diastolische bloeddruk verminderde door suppletie met 9 punten, terwijl de diastole in de placebogroep niet significant veranderde.

Suppletie verbeterde de cholesterol- en de insulinehuishouding. In de experimentele groep verbeterden de triglyceriden, het LDL en HDL en de gevoeligheid voor insuline.

Tegelijkertijd verbeterden sommige waarden voor leverenzymen in de suppletiegroep. Dat suggereert dat myo-inositol de lever beter laat functioneren.


Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder


Conclusie
"Myo-inositol supplementation at a dose of 4 g/day for 8 weeks significantly improves not only insulin resistance and lipid profile but also liver function in non-alcoholic fatty liver disease", resumeren de Iraniërs.

"Because of the limited number of randomized controlled trial in humans, further clinical trials with larger sample sizes, longer duration, different myo-inositol doses, and other inositol derivatives are recommended."

Bron:
Front Nutr. 2023 Feb 7;10:1092544.

Meer:
Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline (15-11-2021)


Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes Met elk handje walnoten dat je dagelijks eet, halveert je kans op diabetes

Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline
Chinese metastudie.

Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes
Rutine vergroot de gevoeligheid voor insuline en verbetert de cholesterolspiegel bij mensen met diabetes type-2.

Met elk handje walnoten dat je dagelijks eet, halveert je kans op diabetes
Amerikaanse epidemiologische studie.