Opgeladen: 1-3-2020
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Music with 190 bpm improves your workouts (2-3-2020)

Je traint beter door muziek met 190 bpm

Je traint beter door muziek met 190 bpm
Door muziek kun je intensiever trainen, zonder dat je die training als zwaarder of vermoeiender ervaart. Dat blijkt uit een studie die Kroatische en Italiaanse onderzoekers publiceerden in Frontiers in Psychology. De prestatieverbeterende werking van muziek openbaart zich vooral bij duurtraining, maar je kunt er ook van profiteren als je aan krachttraining doet.

Studie
De onderzoekers lieten 19 vrouwelijke fitnessfanaten van 24-31 jaar bij verschillende gelegenheden 10 minuten wandelen in een straf tempo op een treadmill of krachttrainen.

De krachttraining hield dat de vrouwen met steeds zwaardere gewichten een set van 10 reps moesten maken. Vervolgens berekenden de onderzoekers aan de hand van de laatste voltooide set het gewicht waarmee de vrouwen nog net 1 rep konden legpressen [1RM].

Soms trainden de vrouwen zonder muziek [NM]. Andere keren trainden de vrouwen terwijl ze luisterden naar popmuziek met een tempo van 90-110 beats per minute [LOW], 130-150 beats per minute [MED] of 170-190 beats per minute [HIGH].

Resultaten
Muziek tilde de prestaties naar een hoger niveau, en dat was vooral het geval bij de duurinspanning. Toen de proefpersonen wandelden op de treadmill, liep hun hartslag hoger op als ze luisterden naar muziek. Hoe meer beats per minute, hoe groter de toename van de hartslag.


Je traint beter door muziek met 190 bpm


Je traint beter door muziek met 190 bpm


Hetzelfde was het geval toen de studentes moesten legpressen. Luisterden ze naar de muziek met 170-190 beats per minute, dan was hun berekende 1RM 3 kilo hoger dan onder de andere condities.

In de tabel hieronder - klik erop voor een leesbare versie - kun je zien welke verschillen statistisch significant waren, en welke niet.


Je traint beter door muziek met 190 bpm


Hoewel muziek de proefpersonen stimuleerde om intensiever te trainen, zorgde muziek er ook voor dat de studentes de sessies als minder vermoeiend en zwaar ervaarden. Hoe meer beats per minute, hoe sterker het effect. Dat was vooral het geval bij de duurinspanning.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.



Conclusie
"We found that listening to high-tempo music while exercising resulted in the highest heart rate and lowest perceived exertion compared with not listening to music", vertelt co-auteur Luca Ardigo van de University of Verona in Italië in een persbericht. [sciencedaily.com February 2, 2020]

"This means that the exercise seemed like less effort, but it was more beneficial in terms of enhancing physical fitness."

"In the current study, we investigated the effect of music tempo in exercise, but in the future we would also like to study the effects of other music features such as genre, melody, or lyrics, on endurance and high intensity exercise", aldus Ardigo.

Bron:
Front Psychol. 2020;11:74.

Meer:
Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips (16-5-2013)
Muziek verbetert sportprestaties (7-5-2013)


Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur Kijken naar agressieve beelden vergroot spierkracht

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten
Sportschoenen waarvan je volgens de fabrikant harder gaat rennen. Trainingsoutfit waardoor je volgens de reclamemakers harder kunt fietsen, of in de gym zwaardere gewichten kunt tillen.

Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur
Sporters die mentale technieken willen aanleren waarmee ze beter kunnen presteren hoeven niet af te reizen naar afgelegen kloosters in de Himalaya, om in de leer te gaan bij mystieke boeddhistische monniken.

Kijken naar agressieve beelden vergroot spierkracht
Sporters kunnen krachttrainen met zwaardere gewichten als ze vlak voor hun workout kijken naar een videoclip die de aanmaak van hormonen als testosteron stimuleert.