Opgeladen: 17-4-2024
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Kanker & beweging
Translation: Vigorous exercise is a cancer drug - in the right dose (18-4-2024)

Intensieve lichaamsbeweging is een kankermedicijn - maar teveel werkt averechts

Lichaamsbeweging is een niet te onderschatten niet-medische aanvullende behandeling bij kanker. Maar hoog-intensieve lichaamsbeweging is misschien wel iets wat wat je goed moet doseren. Teveel werkt averechts, suggereert een Chinese dierstudie.


Intensieve lichaamsbeweging is een kankermedicijn - maar teveel werkt averechts


Studie
In 2016 publiceerden Chinese oncologen, verbonden aan Fudan University, een dierstudie in Oncogene waarin ze muizen inspoten met kankercellen. Daarna verdeelden ze de muizen in 4 groepen.

De eerste groep fungeerde als controlegroep en kreeg verder geen aanvullende behandeling. De onderzoekers lieten de muizen in de tweede, derde en vierde groep elke dag respectievelijk 8, 16 en 24 minuten zwemmen. Het experiment duurde 6 weken.

Muizen hebben een bloedhekel aan zwemmen. Zwemmen is voor muizen een bron van stress. De zwemsessies in dit experiment zijn niet te vergelijken met een stukje hardlopen of een bezoek aan een fitnesscentrum.

Resultaten
In de muizen die elke dag 8 minuten moesten zwemmen, groeiden de tumoren minder snel dan in de controlegroep. In die groep was er ook minder sprake van metastasering. De dieren bleven bovendien langer in leven.

In de muizen die 16 of 24 minuten per dag zwommen, vertraagde de progressie van de kanker niet.


Intensieve lichaamsbeweging is een kankermedicijn - maar teveel werkt averechts

Intensieve lichaamsbeweging is een kankermedicijn - maar teveel werkt averechts


In het bloed en in de tumoren van de muizen die 8 minuten per dag hadden bewogen, vonden de onderzoekers een significante verhoging van dopamine. Omdat ze zich afvroegen of dopamine kan bijdragen aan het remmen van de ziekte, deden ze een andere serie dierproeven.

De onderzoekers injecteerden muizen nogmaals met kankercellen en diende daarna een deel van de muizen bromocriptine toe. Bromocriptine kan zich in cellen vastmaken aan receptoren voor dopamine. De figuren hieronder vertellen dat bromocriptine de groei van de tumoren verminderde.


Intensieve lichaamsbeweging is een kankermedicijn - maar teveel werkt averechts


Conclusie
Je kunt niet uit de Chinese dierstudie afleiden dat 8 minuten intensieve training per dag de perspectieven bij kanker verbetert en meer intensieve training niet. Daarvoor lijken muizen in de Chinese proefopzet te weinig op mensen. Maar het onderzoek maakt wel aannemelijk dat er, als het gaat om intensieve training bij kanker, er zoiets bestaat als een optimale hoeveelheid - en ook zoiets als teveel.

Voor matig-intensieve of lichte fysieke inspanning liggen de kaarten anders. Voor zover bekend, is daar niet zoiets als een 'teveel' - en is 'meer' synoniem met 'beter'.

Bron:
Oncogene. 2016 Aug 4;35(31):4122-31.

Meer:
Melkzuur helpt bij opruimen tumoren (3-10-2022)
Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker (11-12-2020)
Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker (4-9-2018)
In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers (9-10-2017)


Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op Elke intensieve trainingssessie is een chemo light Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert kansen kankerpatienten

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Fysieke inspanning verandert het lichaam voor kankercellen in een onvriendelijke omgeving. Deze dierstudie vertelt hoe.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Het effect van een enkele sessie is beperkt, maar het totale effect van een leefstijl waarbij mensen jaren achtereen enkele keren per week intensief bewegen is waarschijnlijk aanzienlijk.

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert kansen kankerpatiënten
Die conclusie kun je trekken uit een kleine studie, die Amerikaanse oncologen publiceerden in Breast Cancer: Basic and Clinical Research.