Opgepoetst: 25-8-2019
Opgeladen: 20-2-2013
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Afslanksupplementen, Knoflook
Translation: Garlic enhances slimming effect of running (25-3-2013)

Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen

Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen

Dikke labratten kunnen worden slanker als je ze dagelijks laat rennen op een treadmill. Geef je ze ook nog eens knoflookextract, dan verliezen ze nog meer vet. Hoe knoflook afvallen versnelt? Onderzoekers van Inje University in Korea zijn er niet achter gekomen.

Overgewicht & ontstekingen
Als je te dik bent, loop je rond met een continue ontsteking. Je uitpuilende vetlagen zijn letterlijk aan het wegrotten, en je immuuncellen zijn bezig met het opruimen van afgestorven vetcellen. Daarbij komen ontstekingseiwitten vrij als interleukin-6, tumor necrosis factor-alpha en C-reactive protein. Die doen een heleboel dingen in je lichaam die ongezond zijn, en eentje daarvan is dat ze de groei van vetweefsel stimuleren.

Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen
In extracten van knoflook zitten verbindingen als gamma-glutamylcysteine, S-allylcysteine [structuurformule hiernaast], S-allylmercaptocysteine en S-methylcysteine. Die remmen de aanmaak van ontstekingsfactoren, en dus zou je verwachten dat ze een antivetzuchteffect hebben.

Studie
De Koreanen besloten het uit te zoeken. Op kosten van de Koreaanse overheid mestten ze een groep labratten 6 weken vet met een high-fat diet [HFD] en gaven ze een controlegroep [ND] gewoon voer. Daarna begon het eigenlijke experiment, dat 4 weken duurde.

De Koreanen lieten een groep ratten gewoon dikker worden [HFD], en gaven een andere groep elke dag per kg lichaamsgewicht 2.8 gram Aged Garlic Extract [HFD+AGE]. De toedieningsroute was oraal. Het extract was afkomstig van de Uiseong Black-Garlic Farming Association of Korea, maar voor zover je dat uit het artikel kunt afleiden betaalde die organisatie niet aan de studie mee.

Een andere groep ratten moest 5 dagen per week rennen op een treadmill [HFD+Exercise]. De onderzoekers voerden de intensiteit van de inspanning wekelijks op.

Een vierde groep ratten moest tenslotte rennen en kreeg ook het knoflookextract toegediend [HFD+Exercise+AGE]. Dat gebeurde op trainingsdagen een half uur voordat de dieren zich moesten uitsloven op de treadmill.

Resultaten
De figuur en de tabel hieronder laten zien dat knoflook en beweging elkaars afslankende werking versterken.


Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen


Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen


Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen


De tabel hierboven vertelt dat de ratten in de HFD+Exercise+AGE-groep minder gingen eten. Maar dat verklaart niet waarom de dieren in die groep sneller afvielen dan de dieren in de HFD+Exercise-groep. De food-efficiency-ratio nam door de combinatie van hardlopen en knoflooktoediening af. Dat wil zeggen dat de ratten minder groeiden door dezelfde hoeveelheid voer.

Hoe dat precies kan snappen de Koreanen niet, want hun theorie ging door het ijs. Ze vonden geen effect van het knoflookextract op de ontstekingseiwitten die we zojuist noemden. De concentratie triglyceriden in het bloed van de ratten in de HFD+Exercise+AGE-groep zakte aanzienlijk. Kennelijk doet de combinatie van knoflooksuppletie en beweging iets met de vetstofwisseling. Gokje onzerzijds, samengevat in 1 woord: UCP's.

Conclusie
"Aged Garlic Extract with exercise is more effective in controlling obesity than either intervention alone", schrijven de Koreanen. "However, more extensive research is needed before recommending Aged Garlic Extract supplementation to obese humans."

Bron:
Nutr Res Pract. 2012 Dec;6(6):513-9.

Meer:
Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding (11-2-2013)
Extract van duindoorn remt lichaamsvet (20-1-2013)
Glaucarubinone verlengt levensduur en verhoogt metabolisme (8-12-2012)


Elke dag een beetje knoflook, en je leeft drie jaar langer Knoflook, een beautyceutical met een luchtje Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies

Elke dag een beetje knoflook, en je leeft drie jaar langer
Tot die slotsom komen Chinese en Amerikaanse epidemiologen in een studie die is verschenen in Nutrients.

Knoflook, een beautyceutical met een luchtje
Als je geregeld knoflook eet, blijft je huid misschien langer jong.

Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies
Twee tabletten met elk 400 milligram knoflookextract per dag zijn voldoende.