Opgepoetst: 24-10-2022
Opgeladen: 26-12-2014
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Psychologie
Translation: Under stress? Social support and hugs protect against viruses (25-10-2022)

Bij stress beschermen steun en knuffels tegen virussen

Als je veel psychologische stress hebt, heeft je immuunsysteem meer moeite met het bestrijden van virussen en andere pathogenen. Sociale steun, bijvoorbeeld in de vorm van omhelzingen, heft dat negatieve effect van stress op. Dat melden psychologen van Carnegie Mellon University in Psychological Science.


Bij stress beschermen steun en knuffels tegen virussenStudie
De onderzoekers vroegen vierhonderd proefpersonen van 18-35 jaar hoeveel sociale ondersteuning ze kregen, en hoe vaak ze werden omhelsd. Ook bepaalden ze aan de hand van het aantal Days With Tension hoeveel stress door sociale conflicten de proefpersonen ondervonden.

Vervolgens besmetten de onderzoekers de proefpersonen met een verkoudheidsvirus, en keken ze wie hen verkouden werd, en wie niet.

Resultaten
De studiedeelnemers die veel Days With Tension rapporteerden werden vaker ziek als ze weinig Social Support ontvingen. Kregen ze die Social Support wel, dan hief sociale ondersteuning het ondermijnende effect van stress op.


Bij stress beschermen steun en knuffels tegen virussen


Bij stress beschermen steun en knuffels tegen virussenOmhelzingen - gemeten als Days With Hugs - hadden hetzelfde effect als sociale ondersteuning.

Nou krijgen mensen die veel omhelzingen krijgen waarschijnlijk ook veel sociale ondersteuning. Met een beetje statistisch gegoochel konden de onderzoekers die twee effecten van elkaar scheiden, en uitrekenen dat het positieve effect van sociale steun voor ongeveer eenderde bestond uit het positieve effect van omhelzingen.

Conclusie
"The apparent protective effect of hugs may be attributable to the physical contact itself or to hugging being a behavioral indicator of support and intimacy", vat de eerste auteur Sheldon Cohen in een verklaring samen. [shafaqna.com 21 December 2014] [Offline]

"Either way, those who receive more hugs are somewhat more protected from infection."

Bron:
Psychol Sci. 2015 Feb;26(2):135-47.

Meer:
Kinderen beschermen ouders tegen virussen (26-4-2013)
Arts die meeleeft geneest beter (23-2-2012)
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)


Supplement met vitamine D vermindert griepkans, zegt metastudie

Geen zin in alweer een virusinfectie? Verminder langdurige stress

Beetje lichaamsbeweging beschermt tegen covid | Metastudie

Supplement met vitamine D vermindert griepkans, zegt metastudie
Er is zoveel gedoe over corona, dat de ouderwetse griep niet meer lijkt te bestaan. Misschien wordt de situatie ooit weer normaal, en liggen de ziekenhuizen elke winter weer gewoon vol met grieppatiënten. Net als vroeger.

Geen zin in alweer een virusinfectie? Verminder langdurige stress
Als je de cijfers mag geloven, dan is het coronavirus voor de zoveelste keer weer in opkomst.

Beetje lichaamsbeweging beschermt tegen covid | Metastudie
Vrijwel niets hebben de massamedia verteld over het effect van leefstijl op een virusziekte waarover veel te doen is, maar waarover je lang niet alles mag zeggen.