Opgepoetst: 28-6-2020
Opgeladen: 26-4-2013
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: No translation

Kinderen beschermen ouders tegen virussen

Kinderen beschermen ouders tegen virussen
Kinderen zijn handenbindertjes, ze kosten een rib uit je lijf en ze maken je haar voortijdig grijs - maar, zo kunnen alle ouders je verzekeren, je krijgt er wel heeeeeeeel veel voor terug. Wat precies, wel, dat weten de ouders niet. Gelukkig weten de psychologen van Carnegie Mellon University het wel. Kinderen maken hun ouders beter bestand tegen virussen, schrijven de onderzoekers in Psychosomatic Medicine.

Studie
Psychologen en epidemiologen gaan geregeld met elkaar op de vuist over de vraag of ouders beter af zijn dan mensen zonder kinderen. Psychologen denken van niet. Uit hun studies blijkt dat mensen met kinderen minder gelukkig en tevreden zijn, en bovendien vaker depressief, boos of opgejaagd zijn dan mensen zonder kinderen.

Epidemiologen zien dat anders. In hun studies verlaagt ouderschap de sterftekans, de kans op hart- en vaatziekten en zelfmoord.

Rodlescia Sneed en Sheldon Cohen van Carnegie Mellon University vroegen zich af of die paradox wordt veroorzaakt doordat ouderschap het immuunsysteem versterkt. De onderzoekers hadden gegevens uit drie eerdere studies, waarin ze mensen besmetten met verkoudheidsvirussen en bestudeerden of blije mensen minder snel ziek worden dan sikkeneurige en of een goede nachtrust de kans op verkoudheid vermindert. Ze besloten de gegevens uit die studies samen te vegen, en nog eens te analyseren.

Resultaten
In totaal kregen de onderzoekers op die manier de beschikking over de gegevens van 795 proefpersonen, en ontdekten dat ouderschap de kans op verkoudheid na blootstelling aan het virus halveerde.


Kinderen beschermen ouders tegen virussen


Kinderen beschermen ouders tegen virussen


De onderzoekers corrigeerden hun gegevens voor alle factoren die ze konden bedenken - inclusief de aanwezigheid van antilichamen tegen virussen in het bloed van de proefpersonen. Kinderen nemen vaak virussen mee naar huis, besmetten hun ouders, en die bouwen daardoor weerstand tegen virussen op. Maar ook na correctie van die factor bleef het verband overeind.

Wel een factor was leeftijd. Het beschermende effect van kinderen tegen virussen was groter naarmate hun ouders ouder waren. Bij de allerjongste ouders - met een leeftijd van 18-24 jaar - was het afwezig.

Het beschermende effect was groter naarmate de ouders meer kinderen hadden. Het maakte niet uit of de kinderen thuis woonden of niet.

Bron:
Psychosom Med. 2012 Jul-Aug;74(6):567-73.

Meer:
Meditatie voorkomt verkoudheid (15-11-2012)
Arts die meeleeft geneest beter (23-2-2012)
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)


Teveel lichaamsvet maakt influenza dodelijker Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen...

Teveel lichaamsvet maakt influenza dodelijker
Als er ooit nog eens echt smerig griepvirus deze kant op komt, dan hebben de vaste bezoekers van deze webstek een streepje voor. Hun fraaie vetpercentage vermindert de kans dat zij als gevolg van influenza [zoals griep officieel heet] zullen bezwijken.

Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind
Als je gebukt gaat onder serieuze stress, is de kans groot dat je immuunsysteem bezwijkt en je ziek wordt. Stress is funest voor je immuunsysteem. Maar misschien niet als je Echinacea gebruikt.

Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen...
Als je elke dag een klein uurtje lichamelijk actief bent, is de kans dat je verkouden wordt bijna de helft van wat hij zou zijn als je normaliter niet van je bank of bureaustoel komt. Dat ontdekte de Amerikaanse bewegingswetenschapper David Nieman in een kleine humane studie, die dertig jaar geleden verscheen in de Internation Journal of Sports Medicine.