23.02.2012

Arts die meeleeft geneest beter

Als je ooit nog eens zo ziek wordt dat je leven in de handen van een arts ligt, neem dan een arts die je het gevoel geeft dat hij betrokken is. Volgens gezondheidswetenschappers van de University of Wisconsin genezen zulke artsen beter dan die witgejaste stresskippen die voortdurend stiekem op hun horloge kijken.

In 2009 publiceerden de onderzoekers in Family Medicine een studie waarin ze 348 patiënten volgden die allemaal kampten met een verkoudheid. De patiënten gingen naar een arts, en na afloop bepaalden de onderzoekers hoe betrokken de patiënten hun arts hadden gevonden. De onderzoekers vroegen de patiënten of hun arts ze op hun gemak stelde, ze liet uitspreken, naar ze luisterde, met ze meeleefde, goed uitlegde - en natuurlijk ook nog wat deed om de ziekte te bestrijden.

Maar liefst 84 patiënten kenden hun arts de maximale score [Perfect score/Perfect CARE] toe. De overige 264 deden dat dus niet [Non-perfect score/Sub-perfect CARE].

De artsen met de maximale scores bleken betere genezers. Hun patiënten waren na gemiddeld 7 dagen weer helemaal beter. Bij de patiënten van de minder betrokken artsen duurde het genezingsproces een dag langer. Bovendien leek het erop dat patiënten van betrokken artsen minder last hadden van de symptomen van hun virusinfectie.


Arts die meeleeft geneest beter


Arts die meeleeft geneest beter


De onderzoekers vermoeden dat het immuunsysteem een sleutelrol speelt in de genezende vaardigheden van meelevende artsen. Ze vonden in de neus van patiënten met een betrokken arts meer interleukine-8 dan in de neus van patiënten met een minder hoog scorende arts. Interleukine-8 is een ontstekingseiwit dat een rol speelt bij de natuurlijke afweer. Het prikkelt immuuncellen om zich te begeven naar een plek in het lichaam waar ziektekiemen proberen binnen te dringen.

Bron:
Fam Med. 2009 Jul-Aug;41(7):494-501.

Meer:
Blije mensen worden minder snel verkouden (21-2-2012)