Opgepoetst: 4-4-2020
Opgeladen: 14-3-2014
Opgeborgen in: Krachttraining, Hart & bloedvaten, Krachttraining voor vrouwen
Translation: Strength training improves cholesterol level (a little) (26-3-2014)

Krachttraining verbetert cholesterolspiegel (een beetje)

Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.
Als je cholesterolspiegel niet goed is, en je behoort tot de 5 procent van de Nederlanders met genoeg wilskracht om daar zonder statines iets aan te doen, dan ga je waarschijnlijk duursporten. Want duurtraining is goed voor de cholesterolhuishouding, zeggen de leerboeken. Maar volgens dit Amerikaanse onderzoek kan ook krachttraining een duit in het zakje doen.
Nou ja.
Een duitje.

Overgewicht, diabetes, cholesterol
Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten hangen samen. Simpel gezegd komt het erop neer dat als je teveel vetweefsel hebt, je gevoeligheid voor insuline vermindert. Daardoor neemt de hoeveelheid glucose in je bloed toe. Je lever neemt een deel van die glucose op, en maakt daardoor meer 'slecht cholesterol' aan.

Dat slechte cholesterol plus de verhoogde glucosespiegel beschadigen bloedvaten, en daardoor neemt je kans op een beroerte of hartinfarct toe.

Studie
In 2011 publiceerden Amerikaanse bewegingswetenschappers een studie in de International Journal of Sports Medicine, waarin ze onderzochten of krachttraining bij dikke mensen het diabolische samenspel van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten kan verstoren.

De onderzoekers lieten 9 postmenopauzale vrouwen van 60-70 jaar met een gemiddelde BMI van 32 gedurende 12 weken trainen met gewichten.

Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.
De vrouwen trainden 3 keer per week. Elke training was een full-body-workout. De vrouwen deden de chest press, de lat-pulldown, de shoulder-press, seated-rows, leg-abductions, leg-adductions, chest-flies, de leg-press, leg-curls en leg-extensions. Van elke oefening maakten de vrouwen 3 sets van 8 reps; de laatste set was to failure.

Een controlegroep van 12 vrouwen trainde niet.

Resultaten
Een enkele training had geen effect op de concentratie triglyceriden of cholesterol in het bloed. Maar na 12 weken was de concentratie van het LDL-cholesterol (slecht), de triglyceriden (nog slechter) en het non-HDL-cholesterol (alles wat slecht is bij elkaar) verminderd met respectievelijk 23, 16 en 20 procent.


Als te zware vrouwen gaan trainen met gewichten verbetert hun cholesterolspiegel. Het effect is weliswaar niet overweldigend, maar groot genoeg om hun kans op een hartaanval te verminderen.


Cardiologen vermoeden dat met elke millimol per liter dat de concentratie LDL-cholesterol zakt de kans op een hartinfarct of een ander nonfatal coronary heart event met 4.4 procent afneemt.

"In this study, 12 weeks of resistance exercise training reduced LDL-cholesterol by 0.77 mmol per liter, which may translate to a 3.4 percent reduction in risk of a nonfatal coronary heart event in this group of women", schrijven de onderzoekers.

Ter vergelijking: statines kunnen volgens door farmacologische bedrijven gesponsord onderzoek het LDL-cholesterol zo sterk verlagen dat de kans op een nonfatal coronary heart event met dertig procent vermindert.

Maar goed, de afname van 3.4 procent door krachttraining is natuurlijk beter dan niets. Bovendien laten de onderzoekers de mogelijkheid open dat op de langere termijn het positieve cardiovasculaire effect van krachttraining verder toeneemt.

De vrouwen in de traininggroep werden sterker. Ze werden ook een beetje gespierder en slanker, maar de veranderingen in hun lichaamssamenstelling waren niet statistisch significant.

Conclusie
"Interestingly, in this study the effect of resistance training on lipid and lipoprotein-cholesterol concentrations was independent of changes in BMI and body composition", schrijven de onderzoekers. "Furthermore, these results provide support for the use of whole body resistance training in obese, postmenopausal women as a non-pharmacological approach for the reduction of lipid and lipoprotein-cholesterol concentrations."

Bron:
Int J Sports Med. 2011 Jan;32(1):7-13.

Meer:
Na de overgang houdt krachttraining vrouwen slank (13-2-2014)
Verzwakte soleus brengt oudere vrouwen ten val (28-9-2013)
Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining (8-7-2013)


Deze vorm van krachttraining is net zo goed voor hart en bloedvaten als hardlopen Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk

Deze vorm van krachttraining is net zo goed voor hart en bloedvaten als hardlopen
Kosovaarse onderzoekers ontdekten dat krachttraining in de vorm van circuittraining net zulke sterke positieve cardiovasculaire effecten kan hebben als duurtraining.

Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk
Als je een hoge bloeddruk hebt, moet je niet aan krachttraining doen, denken veel artsen en patiënten nog steeds. Dat idee klopt niet.

Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk
Als mensen gaan trainen met gewichten, worden ze sterker. Combineren ze hun krachttraining met suppletie met visolie, dan worden ze niet alleen sterker, maar zakt hun bloeddruk - waardoor hun kans op infarcten en beroertes afneemt.