Opgeladen: 21-1-2012
Opgepoetst: 11-11-2015
Opgeborgen in: Olijfolie, Langer leven & leefstijl
Translation: Live longer with monounsaturated fatty acids (22-2-2012)

Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Als je je verblijf in het ondermaanse zo lang mogelijk wilt maken, dan doe je er misschien goed aan om je vetten zoveel mogelijk te halen uit olijfolie, avocado en noten. Die producten zijn de beste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Volgens een epidemiologische longevity-studie uit 2005 verlengt een hoge inname van die vetzuren de levensduur.

Studie
De studie waarop we doelen verscheen in Experimental Gerontology. Onderzoekers van de University of Bari volgden 278 gezonde Italianen van 65-84 jaar vanaf de vroege jaren negentig tot het begin van de 21ste eeuw. In die periode probeerden ze te achterhalen welke voedingspatronen de kans op overlijden konden verminderen.

Resultaten
Het was een ontnuchterende studie. Eiwitten, koolhydraten, vezels, 'slechte' verzadigde vetzuren [SFA] - ze hadden allemaal geen effect op de sterfte. De onderzoekers konden slechts twee factoren ontdekken die wel effect hadden: de inname van enkelvoudig-onverzadigde vetzuren [MUFA] en de verhouding tussen onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren [UFA/SFA].

Het tweede effect was niet erg sterk, het eerste wel. Hoe meer enkelvoudig-onverzadigde vetzuren de Italianen aten, des te langer leefden ze. Zo'n consumptiepatroon kun je realiseren als je de kant-en-klare producten laat staan: de vetzuursamenstelling daarvan is niet erg gezond. Vleesvet en melkvet zijn minder riskant. Die bevatten weliswaar veel verzadigde vetzuren, maar ook veel enkelvoudig onverzadigde.

De beste vetzuursamenstelling hebben echter plantaardige vetbronnen zoals noten, olijven, avocado's en zaden.


Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren


Ander onderzoek
De Italiaanse studie bevestigt deels wat dierstudies hebben geleerd over het verband tussen vetzuursamenstelling en levensduur. In 2011 publiceerden onderzoekers van de University of Veterinary Medicine in Oostenrijk zo'n onderzoek. [J Comp Physiol B. 2011 Feb;181(2):289-98.] Daaruit snaaiden we de figuur hieronder.


Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren


Ook in die studie had een dieet met veel n-3 of n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren nauwelijks effect op de levensduur van muizen. Wat wel effect had, dat was de concentratie van enkelvoudig-onverzadigde vetzuren in de membranen van cellen.

Bron:
Exp Gerontol. 2005 Apr;40(4):335-43.

Meer:
Levensverlengend effect van vierge-olijfolie in dikke ratten (2-5-2009)


Glycine verjongt oude cellen
Via de mitochondria. Stacken met citrulline?

Glycine AKG als longevity-supplement?
Speculatief. Onderzoek met aaltjes.

Ginkgo's anabole werking in verouderende spieren
Dierstudie.