Glycine verjongt oude cellen
Het spotgoedkope en eenvoudige aminozuur glycine is misschien een antiverouderingsmiddel. Die boute stelling trekken wij, de onwetende maar arrogante samenstellers van dit gratis webmagazijn, uit een in vitro-studie die onderzoekers van de University of Tsukuba in Japan hebben gepubliceerd in Scientific Reports. In ieder geval in bindweefselcellen lijkt glycine het verouderingsproces terug te draaien - en wie weet ook in andere cellen.
Mitochondriale veroudering
De Japanners bestudeerden mitochondriale veroudering. Mitochondria zijn eigenlijk aparte cellen, die miljoenen jaren zijn gaan samenleven met de celtypes waaruit wij bestaan. Ze hebben een apart DNA, en ze zijn gespecialiseerd in het omzetten van voedingsstoffen in energie. Het zijn de energiecentrales van onze cellen.
Verouderingsonderzoekers vermoeden dat mitochondria een rol spelen in de veroudering. Een nog steeds populaire theorie zegt dat je mitochondria van oudere cellen kunt zien als verouderde kerncentrales, die hun omgeving in steeds ernstigere mate gaan vervuilen - en dat daardoor cellen verouderen. Dat zou je moeten kunnen zien door het aantal genetische foutjes in het DNA van mitochondria te tellen.
De Japanners, die fibroblasten van jonge en oude mensen met elkaar vergeleken, zagen die toename van genetische foutjes echter niet. Ze zagen wel dat oudere mitochondria minder hard werkten. Oudere fibroblasten verbruikten minder zuurstof, en dat wijst erop dat hun mitochondria minder energie produceerden.
Veroudering van fibroblasten is kennelijk niet zozeer een gevolg van vervuilende energiecentrales, maar van een energiecrisis.
Verjonging
De Japanners lieten een aantal gentechnische trucs los in op de oudere fibroblasten, en slaagden er in die te veranderen in stamcellen. Die trucs werken trouwens niet in levende organismen, maar je kunt er in reageerbuizen wel cellen mee verjongen. Vervolgens zagen de onderzoekers dat door die verjonging de mitochondria weer meer energie gingen opwekken.
TIG3S en TIG121: jonge fibroblasten. R3S en R121: verjongde versies van respectievelijk TIG3S en TIG121.
TIG107 en TIG102: stokoude fibroblasten. R107 en R102: verjongde versies van respectievelijk TIG107 en TIG102.
Genetische activiteit
Vervolgens bepaalden de onderzoekers de activiteit van de mitochondriale genen van hun jonge en oude en verjongde fibroblasten, en ontdekten dat vooral de werking van het gen GCAT verband hield met energieverbruik van de cellen. GCAT was sterk actief in jonge fibroblasten, minder actief in oude fibroblasten, maar weer wel sterk actief in de verjongde fibroblasten. [Figuur]
In een experiment schakelde de Japanners met moleculaire technologie het GCAT-gen uit in jonge fibroblasten [shGCAT]. Het energieverbruik verminderde. Vervolgens gebruikten ze gentechnologie om het GCAT-gen te activeren in stokoude fibroblasten [tgGCAT]. Het energieverbruik nam toe.
Glycine
Volgens eerdere studies is GCAT betrokken bij de productie van glycine door cellen. En omdat het toch al een rommel was in hun lab, besloten de Japanners nog een proef te doen waarbij ze oude fibroblasten [TIG102] blootstelden aan glycine. En verrek. Het energieverbruik steeg. Weliswaar niet tot op het niveau van een piepjonge fibroblast [TIG3S], maar toch.
Slot
Het zou zomaar kunnen dat we nu een supplement hebben dat op een fundamenteel niveau daadwerkelijk veroudering vertraagt. En als dat zo is, dan is dat niet per definitie goed nieuws voor de supplementenindustrie. Glycine is ruim voor handen en spotgoedkoop.
Bron:
Sci Rep. 2015 May 22;5:10434.
Meer:
Dierstudie: glycine verlengt levensduur (21-6-2019)
Suppletie met drie aminozuren (waaronder glycine) en selenium voorkomt spierafbraak door veroudering (21-8-2015)
Glycine AKG als longevity-supplement? (31-4-2015)
|