Opgeladen: 21-9-2017
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Study: your age determines the effect strength training has on your body (7-12-2017)

Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft

Krachttraining is een effectief antiverouderingsmedicijn, maar het werkt niet tegen alle verschijnselen van veroudering even goed. Dat melden Engelse bewegingswetenschappers van de universiteit in Nottingham in JCI Insight. Hun studie suggereert dat de echte anti-agers die met krachttraining jong willen blijven ook andere instrumenten - waarschijnlijk dieet en cardiotraining, mogelijk suppletie - zullen moeten inzetten.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 3 groepen van elk 20 proefpersonen. De leeftijd van de groepen was 18-28 jaar [Young], 45-55 [Middle Aged] en 65-75 [Older].

De onderzoekers lieten de proefpersonen gedurende 20 weken 3 keer per week een uur krachttrainen onder begeleiding. Elke work out trainden de proefpersonen met 8 basisoefeningen - seated chest press, lat pull down, seated row, leg extension, leg curl, leg press, back extension, ab curl - de belangrijkste spiergroepen van hun lichaam.

Resultaten
In alle leeftijdsgroepen resulteerde krachttraining in meer spierkracht en een verbetering van de kwaliteit van het spierweefsel [dat betekent dat de hoeveelheid eiwit in een gram spierweefsel toenam].


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeftDe hoeveelheid spiermassa die de proefpersonen opbouwden was afhankelijk van hun leeftijd. Hoe ouder de proefpersonen, hoe minder spiermassa verwierven ze.


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeftJe ziet hierboven dat ook de hoeveelheid botmassa die de proefpersonen konden opbouwen door krachttraining afhing van hun leeftijd. Hoe ouder de proefpersonen was, hoe geringer de toename van hun botmassa door krachttraining.

Een soortgelijk verband vonden de onderzoekers voor de vetmassa. Bij de jonge proefpersonen verlaagde krachttraining het vetpercentage, bij de oudere minder of zelfs helemaal niet.


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft


Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeftHet effect van krachttraining op de insulinehuishouding nam daarentegen toe naarmate de proefpersonen ouder waren. Er was een tendens dat de HOMA-IR, een maat voor de insulineresistentie, afnam bij de oudere proefpersonen. Daarbij moet je bedenken dat de insulinewerking bij de jongere proefpersonen nog helemaal in orde was, en hun HOMA-IR al laag was.

Conclusie
"Our data indicate that resistance exercise training offsets some, but not all, negative characteristics of ageing - some of which are apparent in midlife", concluderen de onderzoekers.

Bron:
JCI Insight. 2017 Sep 7;2(17). pii: 95581.

Meer:
Zestigers reageren bijna net zo goed op krachttraining als dertigers (31-5-2016)
Na je negentigste reageer je nog steeds op krachttraining (9-4-2014)
Op je 40-ste reageer je nog (bijna) net zo goed op krachttraining als op je 18-de (4-2-2010)


Ook na de 65 verhoogt krachttraining de irisinspiegel
Krachttraining verhoogt de concentratie van het anti-verouderingshormoon irisin, cardiotraining niet. Dat gebeurt ook als je de 65 benmt gepasseerd.

Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining
Na je veertigste krijgt je lichaam elk jaar een beetje meer moeite met het opbouwen en vasthouden van spiermassa. Visolie helpt.

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker
Zestigplussers die gaan krachttrainen worden niet alleen fysiek sterker maar gaan ook mentaal beter functioneren.