|
Studie: je leeftijd bepaalt welk effect krachttraining op je lichaam heeft
Krachttraining is een effectief antiverouderingsmedicijn, maar het werkt niet tegen alle verschijnselen van veroudering even goed. Dat melden Engelse bewegingswetenschappers van de universiteit in Nottingham in JCI Insight. Hun studie suggereert dat de echte anti-agers die met krachttraining jong willen blijven ook andere instrumenten - waarschijnlijk dieet en cardiotraining, mogelijk suppletie - zullen moeten inzetten.
Studie
De onderzoekers lieten de proefpersonen gedurende 20 weken 3 keer per week een uur krachttrainen onder begeleiding. Elke work out trainden de proefpersonen met 8 basisoefeningen - seated chest press, lat pull down, seated row, leg extension, leg curl, leg press, back extension, ab curl - de belangrijkste spiergroepen van hun lichaam.
Resultaten
De hoeveelheid spiermassa die de proefpersonen opbouwden was afhankelijk van hun leeftijd. Hoe ouder de proefpersonen, hoe minder spiermassa verwierven ze.
Je ziet hierboven dat ook de hoeveelheid botmassa die de proefpersonen konden opbouwen door krachttraining afhing van hun leeftijd. Hoe ouder de proefpersonen was, hoe geringer de toename van hun botmassa door krachttraining.
Een soortgelijk verband vonden de onderzoekers voor de vetmassa. Bij de jonge proefpersonen verlaagde krachttraining het vetpercentage, bij de oudere minder of zelfs helemaal niet.
Het effect van krachttraining op de insulinehuishouding nam daarentegen toe naarmate de proefpersonen ouder waren. Er was een tendens dat de HOMA-IR, een maat voor de insulineresistentie, afnam bij de oudere proefpersonen. Daarbij moet je bedenken dat de insulinewerking bij de jongere proefpersonen nog helemaal in orde was, en hun HOMA-IR al laag was.
Conclusie
Bron: Meer:
|
|