Opgeladen: 16-11-2016
Opgeborgen in: Lever, Anabolen & risico's
Translation: No translation yet

Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag

Oxandrolone is van alle effectieve orale anabole steroïden op de markt misschien wel de veiligste. Je hoort bijna nooit dat farmacologische bodybuilders in de problemen komen door een kuurtje met oxandrolone. Zelfs meldingen van sporters die door oxandrolone last krijgen van hun lever zijn er nauwelijks - hoewel de meeste orale anabolica levertoxisch zijn. Vandaar dat we raar opkeken toen Amerikaanse artsen toch een geval publiceerden.

Geval
De hoofdpersoon in de case study die in september 2016 verscheen in Case Reports in Gastroenterology is een mannelijke bodybuilder van 45 jaar, die een arts opzoekt omdat hij zich zorgen maakt over zijn gezondheid. Hij heeft al twee weken last van jeuk, zijn huid en oogwit zijn geel verkleurd, zijn ontlasting is licht van kleur maar zijn urine juist donker.

Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag

Oxandrolone

De man is drie maanden geleden begonnen met kuren. Elke dag slikt hij 50 milligram oxandrolone, en wekelijks injecteert hij daarbij testosteron - hoeveel precies, dat vertellen de artsen niet.

De artsen maken scans van de buik van de man, maar zien daarop niets wat de symptomen kan verklaren. Maar als ze zijn bloed laten analyseren, zien ze tekenen van leverschade.

Afwijkende waarden
Een normale concentratie alanine-aminotransferase bij mannen is kleiner dan 50 eenheden per liter, maar de bodybuilder zat daar met 162 eenheden ruimschoots overheen. Een normale concentratie aspartaataminotransferase is kleiner dan 45 eenheden per liter, maar de bodybuilder had er 72. Een normale concentratie alkalische fosfatase is tenslotte kleiner 125 eenheden per liter, maar de bodybuilder had er 262.

De oxandrolone heeft de lever van de bodybuilder beschadigd, concluderen de artsen. Omdat de man geen anabolica meer gebruikt, besluiten ze niets te doen. Ze sturen de bodybuilder naar huis en wachten of de lever zich herstelt. En dat, zo zie je in de figuur hieronder, gebeurt.

Twaalf dagen na het ontslag van de bodybuilder uit het ziekenhuis zijn de tekenen van genezing al onmiskenbaar. De symptomen waarmee de man zich had gemeld waren toen al grotendeels verdwenen.


Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dagBron:
Case Rep Gastroenterol 2016;10:499-505.

Meer:
Case report: kuur met 100 mg methandrostenolone per dag loopt verkeerd af (11-11-2014)
Geelzucht door designersupplement Super DMZ Rx 2.0 (15-10-2014)
Is drostanolone nou ook al slecht voor je lever? (12-4-2013)


Reuzengezwel in lever bodybuilder Leverkanker door anabolen Dierstudie: boldenone schadelijk voor lever

Reuzengezwel in lever bodybuilder
Tien bij zeven bij vijf. Zo groot was, gemeten in centimeters, het gezwel dat Braziliaanse chirurgen hebben verwijderd uit de lever van een farmacologische bodybuilder.

Leverkanker door anabolen
Echte leverkanker, waarbij levercellen veranderen in kankercellen, is bij anabolengebruikers zeldzaam. Maar het komt wel degelijk voor.

Dierstudie: boldenone schadelijk voor lever
Dierstudie. Beetje rare uitkomsten.