Opgeladen: 25-8-2020
Opgeborgen in: Lever, SARMs
Translation: Is LGD-4033 liver toxic? (26-8-2020)

Beschadigt LGD-4033 de lever?

Beschadigt LGD-4033 de lever?
In het voorjaar schreven we al over een bodybuilder die leverschade opliep door een kuurtje met de SARM LGD-4033. Dat geval was nog niet erg overtuigend, want de man in kwestie dronk veel alcohol. Maar nu rapporteren leverartsen van het Amerikaanse Baylor College of Medicine nog een geval van leverbeschadiging door LGD-4033. En in dit geval is er geen sprake van andere verklarende factoren...

De patiënt
De hoofdpersoon in de case study is een bodybuilder van 32 jaar, die de artsen vertelde dat hij 15 dagen dagelijks 10 milligram LGD-4033 in vloeibare vorm had gebruikt. Daarna was hij ziek geworden, en had hij zijn LGD-4033-kuur afgebroken. De man had buikpijn en braakneigingen, net als jeukaanvallen en geelzucht. Zijn ontlasting was grijs, hij had geen eetlust meer. Hij was, toen hij zich meldde bij de artsen, al 18 kilo afgevallen.

Dit zijn klassieke symptomen van leverbeschadiging. En inderdaad, toen de artsen een scan maakten van de buikholte van de bodybuilder, zagen ze dat de lever van de man groter was dan normaal. Een biopsie liet bovendien zien dat de lever van de bodybuilder op plaatsen verlittekend was. De kanaaltjes die gal afvoeren waren dicht.

In de weken die volgden, monitorden de artsen in het bloed van de bodybuilder een viertal merkers voor leverschade. Je ziet hieronder dat de leverconditie van de man heel langzaam verbeterde.


Beschadigt LGD-4033 de lever?

Beschadigt LGD-4033 de lever?

Beschadigt LGD-4033 de lever?

Beschadigt LGD-4033 de lever?


Beschadigt LGD-4033 de lever?


Hoe kan dat?
Volgens een trial uit 2013, uitgevoerd door de makers van LGD-4033, is LGD-4033 niet schadelijk voor de lever. Maar in die trial kregen de proefpersonen niet meer dan 1 milligram LGD-4033 per dag.

De bedrijven die SARMs via webwinkels verkopen en de goeroes adviseren aanmerkelijk hogere doseringen. De patiënt van de artsen slikte bijvoorbeeld het tienvoudige van de hoogste beproefde dosis in de 2013-trial. Misschien, zo speculeren de artsen, is LGD-4033 in die hoge doseringen wel belastend voor de lever.

Op internetfora hebben LGD-4033-gebruikers wel eens analyses van hun bloed gepubliceerd. Daarin zie je geen aanwijzingen voor leverbeschadiging.

Misschien gebruikte de bodybuilder waarover dit bericht gaat een fout product. Niet alle SARMs in webwinkels zijn zorgvuldig geproduceerd, blijkt uit recent Engels en Amerikaans onderzoek.

Of misschien gebruikte hij nog meer middelen dan alleen LGD-4033, en informeerde hij daarover zijn behandelaars niet. Of misschien kan LGD-4033 bij de ene persoon wel leverbeschadiging veroorzaken, maar bij de andere niet.

Bron:
ACG Case Rep J 2020;7:e00370.

Meer:
Soms beschadigen SARMs de lever (16-5-2020)


Dit supplement beschermt de lever van anabolengebruikers Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur

Dit supplement beschermt de lever van anabolengebruikers
Het effect van Essentiale Forte. Humaan onderzoek.

Chlorella beschermt lever tegen hepatitis C-virus
Mensen die besmet zijn met het hepatitis C-virus kunnen hun lever beschermen als ze supplementen met Chlorella vulgaris slikken. Een beetje.

EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur
Als je elke dag zo'n driehonderd milligram van het theeflavonoid EGCG binnenkrijgt, dan leef je misschien veertien procent langer. Dierstudie.