Opgeladen: 16-5-2020
Opgeborgen in: SARMs, Lever, Horror & sensatie
Translation: Sometimes SARMs damage the liver (17-5-2020)

Soms beschadigen SARMs de lever

Net als anabole steroïden versnellen SARMs de spiergroei, maar dan zonder de bijwerkingen die kleven aan het gebruik van anabole steroïden. Anders dan orale anabolen als methandienon en oxymetholon beschadigen SARMs de lever niet. Tenminste, dat beweren de verkopers van SARMs. Toch beschrijven Australische MDL-artsen in Hepatology Communications twee gevallen van leverbeschadiging bij mannen die de SARMs RAD140 en LGD4033 hadden gebruikt.

RAD140
Het eerste geval betreft een man van 49 jaar, die 5 weken achtereen RAD140 had geslikt. De onderzoekers analyseerden het 'supplement' in hun lab, en troffen daarin inderdaad RAD140 aan. Ze vonden geen verontreinigingen. De man gebruikte ook venlafaxine, een antidepressivum dat bij sommige mensen de werking van de lever kan verstoren. [LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Venlafaxine, Desvenlafaxine.]

Soms beschadigen SARMs de lever
Nadat de man geelzucht en last had gekregen van jeuk, zocht hij medische hulp. Uit analyse van zijn bloed bleek dat de concentratie van enzymen, die aangeven dat de lever is beschadigd, was verhoogd. De analyse suggereerde dat er sprake was van cholestasis. Dat is trouwens een klassieke bijwerking van het gebruik van orale anabole steroïden.

Uit onderzoek van stukjes leverweefsel bleek inderdaad dat de buisjes die de galzouten afvoeren naar de darmen waren verstopt. Via galzouten raakt het lichaam vet-oplosbare afvalstoffen kwijt. Ook waren er stukjes leverweefsel ontstoken en verlittekend.

De artsen lieten de man stoppen met zijn medicijnen, en gaven hem ursodiol en cholestyramine. In de maanden daarna herstelde zijn lever. Een jaar later waren al zijn waarden weer normaal.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Soms beschadigen SARMs de lever


LGD4033
Soms beschadigen SARMs de lever
Het tweede geval dat de Australiërs beschrijven is dat van een man van 24 jaar, die 9 weken LGD4033 had gebruikt. Een week nadat zijn kuur was afgelopen was hij ziek geworden, maar pas na 3 weken zocht hij een arts op. Hij had geelzucht, was misselijk, at nauwelijks en was al 5 kilo verloren.

De man gebruikte geen andere middelen. Wel zakte hij maandelijks een keer door, en gebruikte dan veel alcohol. In zijn bloed vonden de onderzoekers een verhoogde concentratie van enzymen die wijzen op leverbeschadiging. De lever van de man was vergroot, maar volgens een scan was er geen sprake van een verminderde afvoer van galzouten.

De onderzoekers besloten af te wachten, en zagen dat de lever 4 maanden later weer was hersteld.

De onderzoekers analyseerden ook dit 'supplement'. Ze vonden LGD4033, en geen contaminaties.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Soms beschadigen SARMs de lever


Conclusie
"The liver injury in both cases is within the described spectrum of liver injury associated with anabolic steroids", schrijven de Australiërs. "These off-target effects question the so-called tissue selectivity of SARMs, which has been their main selling point."

"Whether these cases represent the tip of the iceberg remains to be seen, but given the increasing popularity of SARM use, greater vigilance and reporting of potential cases is required."

Bron:
Hepatology Communications 2020;4:450-2.

Meer:
NEP28, een SARM voor je hersenen (en je spieren, natuurlijk) (10-1-2020)
MK-4541: een SARM die spieren sterker maakt en kankercellen doodt (23-3-2019)
S42, de Japanse afslank-SARM (4-2-2019)
Anabole werking van GSK20881078: humaan onderzoek (30-10-2018)


Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag Geelzucht door designersupplement Super DMZ Rx 2.0 De zaak N.O.-Xplode: opgelost

Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag
Oxandrolone is van alle effectieve orale anabole steroïden op de markt misschien wel de veiligste. Je hoort bijna nooit dat farmacologische bodybuilders in de problemen komen door een kuurtje met oxandrolone.

Geelzucht door designersupplement Super DMZ Rx 2.0
Het designersupplement Super DMZ Rx 2.0, dat een mix van twee designersteroïden bevat, kan bij normaal gebruik leverbeschadiging en geelzucht veroorzaken.

De zaak N.O.-Xplode: opgelost
N.O.-Xplode, de meest succesvolle NO-booster en het meest populaire pre-workoutsupplement van deze planeet, bevatte jarenlang een onbekende hoeveelheid van de stof rutaecarpine.