Opgeladen: 10-1-2020
Opgeborgen in: SARMs, In de pijplijn, Dementie & Alzheimer
Translation: NEP28, a SARM for your brain (and your muscles, of course) (11-1-2020)

NEP28, een SARM voor je hersenen (en je spieren, natuurlijk)

NEP28, een SARM voor je hersenen (en je spieren, natuurlijk)
Onderzoekers van het Japanse chemiebedrijf Sumitomo Chemical [sumitomo-chem.co.jp] hebben een SARM ontwikkeld die misschien niet alleen de afbraak van de spieren door veroudering tegengaat, maar ook de verslechtering van de cognitieve vermogens door veroudering. Het ding heet NEP28.

Spieren
De onderzoekers gaven NEP28 in diverse doseringen aan gecastreerde mannelijke ratten, en keken vervolgens naar het effect van de verbinding op de prostaat en de kringspier levator ani. De mate waarin die organen gingen groeien zegt iets over respectievelijk de ongewenste androgene effecten van NEP28 en de gewenste anabole effecten.

De Japanners deden dezelfde experimenten met de androgene testosteronmetaboliet DHT en methyltestosteron [MT]. Ze dienden alle middelen toe met een osmotische pomp, die ze in hun proefdieren hadden geïmplanteerd.

NEP28 had een anabole werking die, mits toegediend in wat hogere doses, die van DHT en methyltestosteron benaderde. Androgene effecten had NEP28 daarentegen nauwelijks.


NEP28, een SARM voor je hersenen (en je spieren, natuurlijk)Hersenen
Androgenen hebben een effect in de hersenen dat gero-neurologen bar interessant vinden. Androgenen activeren in hersenweefsel het enzym neprilysin. Dat enzym breekt ophopingen van het eiwit amyloid-bèta af.

Bij meerdere vormen van dementie vinden artsen in de hersenen die ophopingen terug, en dus bestuderen farmacologen middelen die amyloid-bèta afbreken - in de hoop dat die neurologische veroudering kunnen afremmen of voorkomen.

In muizen deden alle drie de geteste middelen - DHT, methyltestosteron en NEP28 - precies wat ze moesten doen. Ze activeerden neprilysin en, zo zie je hieronder, braken de amyloid-bèta-plaques af. Of NEP28 ook echt dementie tegengaat, is daarmee natuurlijk nog niet aangetoond.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


NEP28, een SARM voor je hersenen (en je spieren, natuurlijk)Conclusie
"Our results indicate that androgen therapy with SARMs might be a very promising treatment method for not only diseases mainly targeted by current androgent herapy, but also neural diseases", schrijven de onderzoekers.

"SARMs having activity in brain are capable of improving various symptoms, including osteoporosis, sarcopenia, and neural diseases of cognition such as Alzheimer's disease simultaneously. Such kinds of SARMs certainly contribute to the enhancement of quality of life for many patients."

Toch maar weer even zeuren
Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, denken dat NEP28 niet op de markt zal komen. Misschien dat een analoog van NEP28 perspectieven biedt, maar NEP28 zelf lijkt ons, ondanks het verleidelijke perspectief dat de onderzoekers hierboven schetsen, niet zo interessant.

De dosis die nodig is voor een significant anabool effect, is voor een SARM wel errug hoog. Het humane equivalent van de hoogste dosis NEP28 die de Japanners aan hun labdieren gaven, komt neer op 250-300 milligram per dag...

Bron:
Eur J Pharmacol. 2013;720(1-3):107-14.

Meer:
MK-4541: een SARM die spieren sterker maakt en kankercellen doodt (23-3-2019)
S42, de Japanse afslank-SARM (4-2-2019)
Anabole werking van GSK20881078: humaan onderzoek (30-10-2018)
GSK2881078, een nieuwe SARM aan het firmament (29-1-2018)


Hoe veilig is S23?

Drie SARM's die je nog niet kent

Bolandiol: de goedkoopste SARM was op de markt als prohormoon

Hoe veilig is S23?
Een dierstudie uit 2009, waarin onderzoekers van GTx S23 uitprobeerden op ratten, suggereert dat S23 misschien een tikkie riskanter is dan andere SARMs.

Drie SARM's die je nog niet kent
SARM's als S4, MK-2866, LGD-4033, YK11 en RAD140 zijn inmiddels volledig ingeburgerd in de chemische sport. Mogen we je voorstellen aan LG121071, ACP-105 en LGD-3303?

Bolandiol: de goedkoopste SARM was op de markt als prohormoon
Bij SARMs denken je aan moeilijk verkrijgbare complexe verbindingen, die zijn gepatenteerd door farmaceutische bedrijven waarover we nog veel te weinig weten. Dat beeld klopt niet helemaal.